Casa de la Otopeni, vila de pe strada Paris, hotelul din Tulcea, dar şi blocul Gelsor din Bucureşti - toate aparţinând lui Sorin Ovidiu Vîntu - au fost sechestrate de procurori. Vastul domeniu de la Păuleşti al sindicalistului Liviu Luca a fost, de asemenea, pus sub sechestru.
Judecătorul Mitu Stegaru - care a mai dispus arestarea preventivă a lui Sorin Ovidiu Vîntu în cauza în care acesta este acuzat de şantajarea lui Sebastian Ghiţă - încă deliberează asupra cererilor de arestare din dosarul Petrom Service SA.
Sorin Ovidiu Vîntu a ajuns la Tribunalul Bucureşti în jurul orei 10, într-un scaun cu rotile, fiind vizibil afectat şi refuzând să facă vreo declaraţie zecilor de ziarişti prezenţi. În boxa acuzaţilor au fost aduşi şi ceilalţi nouă inculpaţi, în frunte cu sindicalistul Liviu Luca. Audierile vor mai dura, probabil, câteva ore, dat fiind numărul mare de învinuiţi din dosar. Motive de arestare
Potrivit Referatului prin care Parchetul General solicită încarcerarea lotului Petrom Service SA, "necesitatea măsurii preventive rezultă şi din aceea că există date că inculpaţii ar putea să îngreuneze administrarea probelor cu privire la celelalte fapte cercetate în cauză, privind achiziţii desfăşurate în modalităţi similare, prin intermediul unor companii străine controlate prin acţionari şi directori nominali". Mai mult, notează procurorii, "din relaţiile comunicate de autorităţi rezultă că în cursul anului 2010, după ce împotriva inculpaţilor au fost luate măsuri procesuale în alte dosare penale, acţionarii şi directorii nominali a 14 dintre companiile offshore implicate în săvârşirea faptelor au fost schimbaţi, iar sumele aflate în conturi au fost transferate, acte de natură să îngreuneze aflarea adevărului".
Sechestru pe toate proprietăţile
În încercarea de a recupera prejudiciul de aproximativ 180 de milioane de euro, Parchetul General a instituit sechestru asigurator asupra tuturor bunurilor inculpaţilor. Astfel, chiar dacă ar fi eliberat, Sorin Ovidiu Vîntu nu ar mai avea nici măcar unde să doarmă, căci procurorii i-au sechestrat casa de la Otopeni, vila de pe strada Paris, hotelul din Tulcea, dar şi blocul Gelsor din Bucureşti.
Şi vastul domeniu al sindicalistului Liviu Luca, de la Păuleşti-Prahova, compus din opt clădiri şi 27.000 de metri pătraţi de teren, a fost sechestrat. Alături de acesta, alte 34 de terenuri, spaţii comerciale şi apartamente.
Pagubă de 180 milioane euro
Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca sunt acuzaţi că au pus la cale o schemă prin care acţionarii Petrom Service SA au fost prejudiciaţi cu peste 80 de milioane de euro, iar statul - cu aproape 100 de milioane de euro. Concret, Petrom Service a cumpărat active supraevaluate de zeci de ori, de la diverse societăţi comerciale controlate de SOV, astfel încât profitul companiei să fie diminuat, iar acţionarii şi stutul - înşelaţi. Ulterior, banii au fost transferaţi prin mai multe companii din ţară, dar şi offshore, controlate de cuplul Vîntu - Luca, pentru a li se pierde urma. SOV nu s-a ferit nici măcar să angajeze SC Realitatea Media SA în această suveică. În dosar au mai fost reţinuţi omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, un fost director general al Petrom Service, Gheorghe Şupeală, fostul director economic, Zizi Anagnastopol, dar şi alţi membri ai Consiliului de Administraţie, contabili şi experţi. CITIŢI ŞI:
- Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca, la tribunal. VEZI schemele prin care a fost prejudiciată Petrom Service
- Sorin Ovidu Vîntu şi-a finanţat apropiaţii cu banii sindicaliştilor
- SOV şi Liviu Luca, rătăciţi în "carusel", găsiţi de procurori