Viorel Boiţ, Stelian Anghel, Eugen Seracin şi Gheorghe Ciuhandu sunt oamenii din cauza cărora Timişoara a rămas fără echipă, palmares şi culori.
Bănăţenii par să-i fi uitat pe adevăraţii responsabili pentru drama Politehnicii: timişorenii care au dat echipa pe mâna italianului Zambon.
Timişoara se revoltă, de o bună bucată de timp, împotriva italianului Claudio Zambon şi a Federaţiei Române de Fotbal în scandalul legat de palmaresul şi de culorile clubului Poli Timişoara. Justificate din perspectivă imediată, pentru că Zambon încearcă să scoată profit maxim, iar FRF e complice, sentimentele de furie neputincioasă ale suporterilor îi ocolesc însă pe adevăraţii vinovaţi de situaţia actuală. Căutaţi la Bucureşti sau în Italia, cei care au comis „păcatul originar“ sunt mult mai aproape decât se gândesc bănăţenii.
Păcatul originar
Cine-şi mai aduce aminte de Viorel Boiţ, fostul preşedinte, şi Stelian Anghel, fostul vicepreşedinte? Clubul a ajuns de la ei, prin intermediari, chiar la mult-blamatul Claudio Zambon! Italianul n-ar fi reuşit niciodată să distrugă vechea Poli dacă foştii şefi de pe Bega nu ar fi înstrăinat clubulfanion cu atâta uşurinţă.
Viorel Boiţ şi Stelian Anghel au constituit o asociaţie a membrilor fondatori şi şi-au însuşit Politehnica prin justiţie, în 1993, pentru ca echipa să poată trece la profesionism. Rector la acea vreme al Universităţii Politehnica, de care aparţinuse clubul, era Ioan Carţiş, care a acceptat să povestească pentru EVZ cum au decurs atunci lucrurile. „Au fost vremuri crunte... Boiţ şi Anghel au vândut jucători pe bandă rulantă. Macavei, Varga, Bătrânu... Poli a rămas ca şi izvorul fără apă“, îşi aduce aminte cu tristeţe fostul rector.
„Viorel Boiţ şi Stelian Anghel au înmormântat echipa“
În 1998, când Poli a ajuns să se zbată în mediocritatea din liga a doua şi să piardă meciuri la scor, s-a constituit, la un moment dat, un grup de salvare. Era denumit „cei trei P“: Primărie - Prefectură - Politehnică. Se făcuseră două tabere: „cei trei P“ şi Asociaţia Membrilor Fondatori. Clubul devenise câmp de război. La sediul central al Politehnicii, toată lumea îşi dădea cu părerea, apăreau tot felul de persoane ciudate care pretindeau că sunt membri fondatori, erau certuri ca la uşa cortului.
„Cei trei P“ l-au numit preşedinte la club pe Mircea Pascu. „Membrii fondatori l-au sabotat şi pe Mircea Pascu, l-au izolat. Anghel şi Boiţ au înmormântat echipa... Pascu a fost adus la Timişoara la sugestia autorităţilor locale şi a altor oameni influenţi din oraş. Visa să construiască un stadion nou cu magazine în jurul lui, ca la Real Madrid“, a mai spus Carţiş.
TRASEU
Cum a ajuns Poli de la Seracin la Zambon
După falimentul „celor trei P“, echipa a fost preluată de controversatul afacerist timişorean Eugen Seracin. Acesta a salvat Poli de la retrogradarea în liga a treia, plătind contractele jucătorilor pe căi întortocheate. În 1998, Seracin a avut mari probleme cu legea. Firmele sale erau controlate de Garda Financiară, fiind suspectate de spălare de bani. Seracin s-a văzut nevoit să le dea lefurile jucătorilor fără acte.
Seracin n-a rezistat să finanţeze Politehnica, predând-o primăriei cu acordul membrilor fondatori. De acolo, echipa a ajuns la Claudio Zambon. „Poli era în C. Zambon, Ciuhandu şi Cojocari s-au dus la Piteşti şi au negociat să preia locul Daciei, care promovase în liga a doua. Cei de la Dacia au acceptat să facă tranzacţia cu o condiţie: să fie luaţi la Timişoara şapte jucători de la Piteşti, plus antrenorul Zamfir. A fost momentul prezentării oficiale a lui Zambon. Era anul 2000. După patru luni, Zambon i-a mătrăşit pe toţi“, a povesti Carţiş pentru EVZ.
Adrian Crăciun, veriga lipsă
La preluarea palmaresului de către italianul Claudio Zambon, Boiţ şi Anghel l-au aruncat în scenă pe fostul căpitan al Politehnicii, Adrian Crăciun. Sfătuit din umbră, acesta a preluat şefia membrilor fondatori şi i-a cedat, cu acordul lui Boiţ şi Anghel, patrimoniul lui Zambon. Apoi a dispărut fără urmă în Italia!
În afacere a intrat şi primăria, care avea dreptul de a controla echipa. Zambon a devenit în 2000 stăpân definitiv peste palmares după ce primăria nu i-a achitat suma prevăzută în contractul de asociere: 2 miliarde de lei vechi.
VICTORIE „EUROPEANĂ“
Dusan Uhrin şi-a salvat scaunul
FC Timişoara a revenit aseară spectaculos în derby-ul european de acasă, cu FC Vaslui, după ce a fost condusă cu 1-0. Prin cele două goluri, Gigel Bucur s-a dovedit a fi nu numai eroul meciului, dar şi salvatorul lui Dusan Uhrin jr. Cehul era la un pas de a fi demis şi ca urmare a înfrângerii din Cupa UEFA, cu Partizan, însă victoria cu 3-1 îl menţine temporar pe banca tehnică. În prima repriză, jucătorii bănăţeni au avut plumb în ghete. Deşi Bucur a egalat în minutul 42, gazdele nu s-au aruncat spre poarta adversă. Tot oaspeţii au irosit cea mai mare ocazie, prin Ljubinkovici, care ar fi putut schimba definitiv soarta disputei. Până la urmă, Timişoara s-a impus împotriva cursului jocului şi visează acum să-şi ia revanşa cu Partizan, la Belgrad.