Vine Sâmbăta Morților. Tradiții ce suntem obligați să le respectăm. Ce trebuie să facem

Vine Sâmbăta Morților. Tradiții ce suntem obligați să le respectăm. Ce trebuie să facem

Anul acesta Învierea Domnului este sărbătorită pe data de 19 aprilie, iar în funcție de această dată se calculează toate celelalte ritualuri religioase, inclusiv data în care este Sâmbăta Morților.

Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților, prima dintre cele șapte care vor urma până la Paste, va fi pe data de 22 februarie 2020, prima zi când se face parastas mare, de pomenire ale celor dragi nouă, care au răposat.

În popor se spune că Moșii de Iarnă este o sărbătoare importantă la români, în special din Moldova și Țara Românească, cu însemnătate profundă. Se spune că spiritele celor morți revin pe pământ în Sâmbăta morților pentru a se hrăni cu aburii mâncărurilor preparate de urmașii lor. De Sâmbătă morților, cei care dau parastase trebuie să dea de pomană rudelor sale decedate. În plus, la biserică sunt duse coșuri cu merinde, pentru a fi sfințite de preoți. Pentru pomenirea morților se mai pot duce, în funcţie de posibilităţi, pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe.

În funcție de zona istorică a României, tradițiile sunt care mai de care mai diverse. În unele locuri, pachetele sunt pregătite de acasă, iar la finalul slujbei religioase sunt împărțite la ieșire, rudelor sau altor localnici, alături de lumânări aprinse. În tradiția populară se mai spune că aceste spirite se pot mânia, dacă nu vor primi nimic de pomană de Sâmbăta morților și se pot răzbuna pe urmașii lor. De asemenea, nu este bine să lucrezi în această zi. Tradiția spune că cine nu respectă regula va tremura ca piftia tot anul sau își va pierde mințile.

Ne puteți urmări și pe Google News