Vine polițistul acasă. Noi măsuri pentru persoanele aflate sub control judiciar

Ministerul Justiției a publicat un ghid în care se arată ce se întâmplă cu bunurile aflate sub sechestru în anumite dosare penale, dar și ce trebuie să facă persoanele aflate sub control judiciar.

Astfel, prin derogare de la prevederile Codului de procedură penală, inculpatul față de care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune nu se prezintă la sediul unității de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura.

Pentru supravegherea inculpatului, organul de poliție menționat se va deplasa, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori se apreciază a fi necesar, la domiciliul inculpatului.

În ceea ce privește bunurile aflate sub sechestru în cadrul dosarelor penale şi sunt necesare pentru a preveni răspândirea Covid-19 pot fi preluate de stat. „Pe durata stării de urgenţă, bunurile în privinţa cărora au fost instituite măsuri asiguratorii şi sunt necesare prevenirii şi combaterii răspândirii infecţiilor cu COVID-19 pot fi rechiziţionate, în condiţiile legi”, se arată în ghidul Ministerului Justiţiei.

Este vorba despre diferite bunuri ce pot ajuta pentru prevenirea şi combaterea noului coronavirus, precum detergenţi, măşti confiscate din diferite motive, clădiri, autoturisme.

În penitenciare, pentru a suplini constrângerile generate de suspendarea temporară a dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, respectiv cele determinate de imposibilitatea obiectivă de a presta muncă plătită (generatoare de venituri atât pentru deținuți, cât și pentru locurile de deținere) s-a introdus dreptul persoanelor private de libertate, fără mijloace bănești de a utiliza, pentru achiziționarea de bunuri și produse alimentare, precum și pentru efectuarea convorbirilor telefonice, suma de bani reprezentând cota de 10% din venit (sume obținute din activitățile lucrative prestate), consemnată pe numele acestora.

De asemenea, cu caracter de noutate față de decretul anterior, având în vedere răspândirea accelerată a virusului SARS-CoV-2, au fost introduse prevederi care permit relocarea unor efective mari de persoane private de libertate, în situația apariției unor situații în care există un risc epidemiologic crescut sau operativ, extins la nivelul unui penitenciar sau chiar la nivelulîntregului sistem.