Vine gripa europeană!

Doi britanici sosiţi la Iaşi ca să ajute copii cu dizabilităţi şi un român întors din Spania au fost depistaţi cu virusul A/H1N1.

În România au început să apară cazuri de infecţie cu noul virus A/ H1N1 importate din ţări europene, nu din SUA ori Canada, cum s-a întâmplat în toate cele 24 de cazuri confirmate până săptămâna trecută. Doi britanici de 16, respectiv, 18 ani - veniţi în ţara noastră ca să facă terapie cu un grup de copii cu dizabilităţi dintrun centru de plasament - au fost diagnosticaţi, ieri, cu noul virus. Cu o zi înainte, acelaşi verdict l-a primit şi un român întors din Spania. La intrarea în ţară nu prezentau boala

Cei doi britanici fac parte dintr-un grup de 22 de persoane, care a venit la Iaşi ca să facă terapie cu minorii cu deficienţe motorii din oraş. „Au ajuns în România pe 23 iunie, au fost consultaţi la intrarea în ţară, dar niciunul nu prezenta simptomele bolii. Perioada de incubaţie e însă de şapte zile, iar riscul de a elimina virus în aceaste zile e redus. La spital au ajuns pe 27 iunie”, a declarat medicul Alexandru Rafila, consilier în Ministerul Sănătăţii.

Ceilalţi copii din centrul de plasament, atât britanici, cât şi români, sunt sub supraveghere medicală şi au fost izolaţi. „Există posibilitatea să apară noi cazuri la membrii grupului din care făceau parte sau la cei din centrul de plasament”, a precizat Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi. Grupul din Marea Britanie, din care făceau parte cei doi, format din 18 minori şi 4 cadre didactice, este cazat la Grup Şcolar „Ion Holban” Iaşi.

Se pare că grupul a intrat în contact cu 80 de persoane. Pe de altă parte, duminică a mai fost anunţat un caz de infecţie la un român venit din Spania. „Era de aşteptat să înceapă să apară cazuri importate din ţările europene afectate de noul virus, cum sunt Spania şi Marea Britanie. În aceste zone, boala se transmite deja în comunităţi, nu mai are legătură cu focarul iniţial. Sperăm ca şi cazurile care se vor înregistra de acum încolo să fie uşoare şi moderate”, a comentat Victor Olsavsky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.

Specialiştii mai spun că, în momentul în care numărul de cazuri va fi mai mare, nu vor mai fi internaţi toţi bolnavii. „La noi nu există trans mitere în comunitate, doar la contacţii apropiaţi ai celor depistaţi. Atunci când sunt sute de cazuri noi pe zi nu se mai internează toate”, a declarat consilierul Alexandru Rafila. În ţările în care virusul s-a răspândit mai agresiv, doar 5% dintre bolnavi sunt internaţi. (A contribuit Maria Craus)

RAPORT EUROPEAN Tinerii de până în 30 de ani, cei mai afectaţi

Statisticile făcute în ţările europene de la declanşarea pandemiei de gripă porcină arată că cei mai afectaţi sunt tinerii de până în 30 de ani. În ceea ce priveşte simptomele pe care aceştia le-au manifestat, situaţia e următoarea: cei mai mulţi, 80%, au avut febră, iar circa 60% tuse seacă. În jur de 40% s-au plâns de dureri de cap şi musculare, iar circa 10% au declarat şi manifestări precum diaree şi stări de vomă.

Ultima statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că în lume au fost depistate aproape 60.000 de cazuri de infecţie cu A/H1N1 în 113 ţări, şi 263 de decese. „Pandemia s-a declarat şi din cauza faptului că virusul se transmite deja în comunităţi, nu mai are legătură cu sursa iniţială de unde a venit”, a comentat Victor Olsavsky, reprezentanul OMS în România. Ieri, în Marea Britanie a fost anunţat cel de-al treilea deces cauzat de virus: o fetiţă de 9 ani, care avea şi alte probleme de sănătate.

Ţările europene cu cele mai multe cazuri de gripă A/H1N1