Editura Evenimentul si Capital

Vindecarea Sinagogii Maure din Timişoara

9463347f0344179f856f354f316f8c68
Autor: | | 10 Comentarii | 0 Vizualizari

Pe cât de banal sună, pe atât de impresionant arată - o dantelă de piatră pe care nimeni nu a mai iubit-o de multă vreme. Trec din copilărie pe lângă careul cu steaua lui David semănând mai degrabă a rozetă de catedrală gotică şi de fiecare dată rămâneam cu aceeaşi întrebare nerăspunsă: de ce nu se întâmplă nimic aici.

Nu vedeam rabinul intrând şi nici credincioşi cu kippa pe creştet ieşind. Singura dată când am participat la un Rosh Hashanah încă trăia bunul rabin Ernst Neumann, însă ritualul s-a oficiat în anexa stabilimentului. De ani de zile însă firava comunitate mozaică nu se mai roagă în lăcaşul din cartierul Fabric.

Mai târziu am aflat. O ciupercă sinistră muşcă de decenii din zidăria ei şi o vrea dispărută. Din acelaşi motiv pe faţadă au fost puse pancarte care avertizează trecătorul că mai bine ocoleşte stabilimentul, în caz contrar riscând să fie rănit de vreo decoraţiune desprinsă. „Oricând o bucată de zidărie riscă să se desprindă şi să cadă. Sau din lemnărie”, spune îngrijitorul.

Finanţată prin loteria publică

Sinagoga din Fabric este una neologă, inaugurată în anul 1899 şi cunoscută ca „Sinagoga Nouă”. Banii pentru ridicarea sinagogii au fost strânşi de municipalitate, prin organizarea unei loterii publice, iar restul au provenit din donaţiile evreilor din zonă care-şi doreau propriul locaş de cult.

„Latura lungă este prevăzută cu patru ferestre geminate cu un arc în plin cintru decorativ deasupra acestora. Aceste ferestre sunt dispuse câte două de-o parte şi de alta a frontonului triunghiular sub care se află o rozasă cu motiv floral, precedată de o balustradă. Accesul în imobil se face pe latura scurtă prin trei spaţii monumentale, despărţite de două coloane şi care se termină prin arce în plin cintru. Pe aceeaşi latură, de-o parte şi de alta a portalului cu fronton se află câte o uşă mai mică prevăzută cu un fronton triunghiular

Coloane adosate marchează întreaga înălţime a clădirii. În partea superioară se află o cornişă puternic profilată deasupra căreia, la colţurile imobilului, sunt balustrade decorative. Acoperişul e dominat de cinci cupole dintre care cea centrală este prevăzută cu o rozasă”, arată criticul Ileana Pintilie. A aparţinut "evreilor nobili"

Timp de mai bine de un secol şi jumătate, evreii din Fabric au venit să se roage în acest loc, unde, ca o noutate absolută în epocă, a fost instituit un cor israelit feminin, imediat după acceptarea unui rabin neolog ca profesor pentru tineri.

Sinagoga Maură a aparţinut de comunitatea evreilor spanioli din Fabric, care urmau ritul lor adus din Spania, considerându-se evrei nobili, mai presus de ceilalţi. În limba ebraică, evreii spanioli aveau cultul sefaradimilor, iar ortodocşii şi neologii cultul aschenazimilor, provenind din Germania sau din Galiţia.

Anunt de ultima ora! Ce se intampla cu Catedrala Mantuirii Neamului

Pagina 1 din 1
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI