Viktor Orban si Laszlo Tokes nu au facut furori in Secuime

Doar 1.000 de secui au venit la mitingul electoral al episcopului reformat.

Secuii nu s-au inghesuit sa-l intampine pe episcopul reformat Laszlo Tokes la Baraolt (jud. Covasna), ieri, in jurul pranzului, la o adunare electorala. Asta desi la miting a luat parte fostul premier al Ungariei, Viktor Orban, venit special in Romania sa-l sprijine pe episcopul reformat.

Lumea nu s-a inghesuit sa le stranga mana

Candidat independent pentru Parlamentul European, Tokes a ajuns cu jumatate de ora mai tarziu fata de ora anuntata. Organizatorii au facut fata insa nerabdarii celor aproape 1.000 de localnici veniti sa-i vada pe cei doi. Din boxe se auzea muzica patriotica maghiara, dar si mesajul electoral al lui Tokes. „Pana acum ati fost la vot, acum mergeti sa alegeti!”, se auzea din difuzoare.

Avandu-i alaturi pe Viktor Orban, dar si pe presedintele Comisiei de politica externa a parlamentului de la Budapesta, Nemeth Zsolt, Tokes a trecut usor prin multime. Putini au fost cei care au indraznit sa li se adreseze ori sa le stranga mana. Din fundal se auzeau cateva aplauze timide.

Inaintea discursurilor, audienta a asistat la un program artistic. S-a recitat si s-a dansat. Patriotic. Tokes a luat cuvantul si a surprins asistenta cu o fraza in limba romana: „Dragi frati romani intru Cristos!”. Dupa care a continuat numai in limba maghiara. Mesajul sau a fost unul surprinzator pentru cei care l-au catalogat intotdeauna ca fiind un „radical”. Le-a cerut maghiarilor prezenti la miting  sa-l sustina, dar sa-i convinga si pe romani si romi ca autonomia este si in beneficiul lor.

„Autonomia este buna pentru toti”, a spus Tokes. A fost aplaudat, iar UDMR a fost huiduita pentru ca ii „dezbina pe maghiari”.

Viktor Orban i-a luat caimacul lui Tokes

De mai mult succes s-a bucurat discursul lui Viktor Orban. „Am venit aici sa sprijin autonomia”, le-a spus Orban celor prezenti.

Apoi l-a atacat pe actualul premier al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, despre care a spus ca este adevaratul dusman al maghiarilor din afara granitelor Ungariei.

Turneul electoral al lui Tokes a continuat la Covasna, Targu-Secuiesc si Sfantul Gheorghe.

ROVANA PLUMB (PSD)

 

CV

> Varsta: 47 de ani

> Studii: Institutul Politehnic Bucuresti - Facultatea „Utilaje si Ingineria Proceselor Chimice”(1984), doctor in managementul sistemelor industriale (2004)

> Activitate profesionala: inginer, sef de compartiment si director la S.C. Miraj S.A. Bucuresti (1985-1994); actionar si director la Gerovital Cosmetics SA (1995-2000), presedintele Autoritatii pentru Protectia Consumatorului (2000-2004)

> Activitate politica: membru PSD (1994), presedinte organizatia de Femei (2004)

O femeie de afaceri cu cosmetice tinteste Bruxelles-ul

Rovana Plumb a inceput cu afacerile in domeniul cosmeticelor. In 1995 a fondat Gerovital prin privatizarea fabricii Miraj. Tot in acea perioada s-a inscris si in PSD.

In partid este cunoscuta ca o fidela a fostului premier Adrian Nastase, cel care i-a si oferit prima functie publica in 2001. Asa a si ajuns cunoscuta, ca sefa a Protectiei Consumatorului prin raidurile desfasurate in bacaniile cu alimente stricate.

Mircea Geoana a incercat sa o castige de partea sa, oferindu-i locul trei pe lista PSD pentru Parlamentul European.

Tentatia unei cariere la Bruxelles a aparut in 2006, cand a fost aleasa vicepresedinte a organizatiei de femei a Socialistilor Europeni.

Din 2004 a fost aleasa deputat PSD si sefa a organizatiei de femei, activand la Comisia pentru egalitate de sanse si desfasurand proiecte privind protectia familiei si a copiilor.

DESPRE EUROPA EVZ: Cat dureaza mandatul de europarlamentar? Rovana Plumb: Cinci ani. Raspuns corect.

EUROPROMISIUNEA „Avem o oferta electorala care deja a inceput sa fie aplicata. Am elaborat impreuna cu PES un proiect privind ingrijirea si educarea copiilor de la nastere pana la varsta de scolarizare. Acelasi proiect l-am aplicat si in Romania, depunand o initiativa legislativa care prevede acordarea de 182 de milioane de lei pentru infiintarea de crese”.

ADINA VALEAN (PNL)

 

CV

> Varsta: 39 de ani

> Starea civila: casatorita

> Studii: matematician, master de Studii de integrare europeana si securitate.

> Activitate profesionala: profesoara de matematica (pana in 1997). In 1997 a devenit director in Ministerul Tineretului si Sportului. Din 1999 pana in 2001 a lucrat in organizatii nonguvernamentale.

> Activitate politica: deputat PNL de Calarasi, vicepresedinte al PNL Prahova.

Primul loc din urma vedetelor neinregimentate

Eurodeputatul Adina Valean a reusit sa obtina primul loc la euroalegeri dintre membrii PNL cu carnet de partid.

Si asta pentru ca Tariceanu anuntase inca de la inceput ca va rezerva primele doua locuri unor personalitati cu notorietate din afara partidului. Adina Valean a castigat competitia pentru locul trei, pentru ca avea deja un an vechime in Parlamentul European si a fost in permanenta cel mai activ parlamentar liberal.

Ea si-a construit relatii puternice in Parlamentul European. De altfel, Adina Valean este vicepresedintele grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE - grupul liberal), din Parlamentul European, din 2007.

In plus, a ajutat-o si sustinerea de care s-a bucurat din partea vicepresedintelui Crin Antonescu. La capitolul minusuri poate fi trecut faptul ca nu are notorietate pe plan intern.

DESPRE EUROPA

EVZ: Care este procedura de desemnare a Comisiei Europene? Adina Valean: Nu doresc sa raspund la astfel de intrebari. Noi ne ducem acolo sa facem politica, intrebarile tehnice nu au relevanta pentru aceasta campanie. Raspunsul corect: Comisia Europeana este rezultatul negocierilor liderilor tarilor UE. Membrii Comisiei sunt audiati in comisiile PE si votati de plenul de la Strasbourg. Comisia se voteaza numai in bloc.

EUROPROMISIUNEA „Doresc sa ma bat, in continuare, pentru drepturi egale ale romanilor si, chiar daca nu este la latitudinea Parlamentului European, voi face lobby pentru deschiderea pietelor de munca”.

PETRU FILIP (PD)

 

CV

> Varsta: 52 de ani

> Starea civila: casatorit, un copil

> Studii: Politehnica Timisoara, Facultatea de Mecanica (1979), doctor in inginerie mecanica (2002), doctor in management public (2006)

> Activitate profesionala: 1979-1991 - inginer, sef serviciu CTC, director tehnic la Intreprinderea Mecanica si Piese de Schimb Oradea

> Activitate politica: vicepresedinte PD, consiler local (1996-2000), primar al Oradei (la al patrulea mandat).

Primarul Oradei, suspectat de afaceri dubioase

Petru Filip a fost, inainte de eliminarea PD din guvern, favorit pentru a deschide lista democratilor pentru euroalegeri. In decizia luata de PD a contat faptul ca Filip a reusit sa se impuna in majoritatea cazurilor cand a candidat uninominal.

A fost primar al Oradei din 1991 si pana in prezent, cu o exceptie - perioada 1996-2000. In ciuda imaginii bune pe care o are si a performantei politice, Petru Filip nu a fost scutit de critici.

Coalitia pentru un Parlament Curat l-a trecut pe lista neagra pentru ca „a facut obiectul a numeroase acuzatii ale presei locale, dar si ale unor organe de control ale statului, pe motiv de conflict de interese in raport cu afacerile familiei sau ale unor apropiati, care ar beneficia de contracte cu autoritatile locale”. Este vorba despre o firma la care Filip este actionar si care ar avea datorii la Administratia Patrimoniului Imobiliar al orasului, institutie aflata chiar in subordinea primariei. (Clarice Dinu)

DESPRE EUROPA

EVZ: Ce este premiul Saharov? Petru Filip a refuzat sa raspunda pe loc si a trimis ulterior raspunsul pe mail. Raspunsul corect este: premiul instituit in 1988 de Parlamentul European pentru cei care sprijina drepturile omului si libertatea de exprimare. EUROPROMISIUNEA

„Imi propun sa fac lobby pentru crearea unei structuri europene care sa stabileasca standarde de performanta pentru functionarii din administratiile publice locale din toate statele Uniunii”.

Cititi si:

Ei se bat pe votul tau Specialistii intra in arena Examenul lui Stolojan si Becali Necunoscutii cu sanse Cei mai buni nu sunt cei dintai