Evenimentul Zilei > International > Viktor Orbán – Pentru a păstra integritatea UE, liberalii trebuie să respecte drepturile celor care nu sunt liberali
Viktor Orbán – Pentru a păstra integritatea UE, liberalii trebuie să respecte drepturile celor care nu sunt liberali

Viktor Orbán – Pentru a păstra integritatea UE, liberalii trebuie să respecte drepturile celor care nu sunt liberali

Dacă vrem să păstrăm integritatea Uniunii Europene, liberalii trebuie să respecte drepturile celor care nu sunt liberali - a declarat Viktor Orbán în articolul său Samizdat 11, publicat luni pe site-ul premierului ungar.

Viktor Orbán a scris că la ultima reuniune a Consiliului European, prim-miniştrii cu steaguri în culorile curcubeului au defilat în formaţiune de luptă. Ei au vrut să clarifice dacă există încă unitatea valorilor. Viktor Orbán a subliniat că disputa a fost izbitor de asemănătoare cu cea din iunie 2015, care a izbucnit din cauza invaziei migranţilor năpustiţi asupra Europei. Ambele au fost dispute dificile din punct de vedere moral, importante din perspectiva politicii şi frumoase ca dispute intelectuale. Iar răspunsul este acelaşi în cazul ambelor dezbateri: nu există o unitate a valorilor, deci nu există nici unitate politică.

Hegemonia opiniei liberale

Liberalii au pornit în ambele cazuri de la premisa că aceste chestiuni pot avea doar soluţii unice, corespunzătoare hegemoniei opiniei liberale – a adăugat premierul. Cu toate acestea, democraţii care nu sunt liberali au considerat că există răspunsuri diferite, conform pluralismului opiniilor şi că toate statele şi popoarele au dreptul la acest pluralism,  astfel integritatea Uniunii Europene poate fi menţinută doar prin abordarea ca „unitate în diversitate” – a scris prim-ministrul Ungariei.

Viktor Orbán a subliniat: conform opiniei liberale, oricine are dreptul de a migra, de a intra pe teritoriul Uniunii Europene, chiar dacă nu soseşte dintr-o ţară terţă în care se află în pericol, ci dintr-o ţară sigură. În esenţă, dreptul la migraţie este considerat un drept al omului – a constatat premierul ungar. În continuare, Viktor Orbán a scris că în actuala dezbatere referitoare la educaţia sexuală a copiilor, potrivit liberalilor, copiii ar trebui să primească publicaţii care îi sensibilizează cu privire la heterosexualitate, homosexualitate, schimbarea sexului biologic şi operaţiile de schimbare a sexului.

Viktor Orbán a arătat că, potrivit liberalilor, această informare este un drept uman al copilului, hotărârea părinţilor nu poate fi exclusivă, instituţiile publice având rolul lor, care este chiar prioritar. Sensibilizarea copiilor ar putea fi făcută fără aprobarea părinţilor şi fără limitare din partea statului. Însă, în opinia democraţilor care nu sunt liberali, educaţia sexuală a copilului este un drept al părintelui, fără consimţământul acestuia nici statul, nici partidele, nici ONG-urile sau „activiştii curcubeu” nu pot fi implicaţi – a subliniat Viktor Orbán.

Analizând situaţia, premierul ungar consideră că „ţările curcubeu” au dreptul să treacă peste structura socială binară, construită pe relaţia bărbat-femeie, tată-mamă. Mai demult aceasta a fost şi structura lor, însă au trecut într-o altă dimensiune în mod deliberat, ridicându-şi intenţiile la rang de politică de stat – a scris prim-ministrul, remarcând că ei consideră acest drept unul care nu poate fi pus la îndoială de un alt stat, mai ales dat fiind faptul că Germania şi-a asumat rolul de lider al acestei transformări.

Fiecare stat răspunde de educația copiilor

Viktor Orbán a opinat că educaţia copiilor germani trebuie să fie o decizie a germanilor, aşa cum doar maghiarii pot decide cu privire la educaţia copiilor maghiari, în niciun caz germanii, olandezii sau belgienii. Dacă este mai bine să trăieşti în lumea binară sau în lumea „curcubeu” şi de ce – în această chestiune ambele părţi susţin propria lor opinie. Toată lumea are dreptul la adevărul său – a adăugat Viktor Orbán. Dar în privinţa legii, a dreptului internaţional, a dreptului comunitar şi a Cartei drepturilor fundamentale, poziţia corectă nu poate fi pusă la îndoială – a punctat Viktor Orbán.

El a subliniat că  migraţia nu este un drept uman, iar modalităţile educaţiei sexuale a copilului nu ţin de drepturile umane ale copilului. Nu există un asemenea drept uman. Există însă articolul 14 din Carta drepturilor fundamentale, referitor la dreptul părinţilor de a asigura copiilor o educaţie adecvată. „Dacă vrem să păstrăm integritatea Uniunii Europene, liberalii trebuie să respecte drepturile celor care nu se consideră liberali. Unitatea în diversitate, acesta este viitorul” – a precizat Viktor Orbán în articolul său intitulat Samizdat.

Sursa: Rador