Cine va avea de câştigat, Viktor Orban sau Partidul Popular European?

Cine va avea de câştigat, Viktor Orban sau  Partidul Popular European?

Alegerile europene bat la uşă iartensiunea continuă să crească, mai ales pentru campania electorală pusă în operă de premierul maghiar. O campanie în care Orban continuă să foloseacă tonuri dure mai ales în privinţa diferiţilor şefi de guvern şi lideri europeni moderaţi. Dintre care unii fac parte chiar din grupul său parlamentar european.

Intervenind la emiţătorul Kossuth Radio, Orban a reafirmat voinţa de a nu ceda presiunii mişcărilor care vin din partea PPE. Liderii populari au cerut premierului maghiar să pună frână retoricii sale electorale, mai ales în ceea ce priveşte tema migratorie şi în ceea ce privesc criticile la adresa instituţiilor europene. Mai mult, liderul maghiar a readus în discuţie că se află ''sub atac din partea oamenilor politici din PPE care sunt favorabili imigraţiei'', şi care ar dori să transforme partidul într-o ''organizaţie internaţională de susţinere a fenomenelor migraţioniste''.

În această situaţie, pentru Orban există două căi: să plece din PPE sau să rămână în interiorul său. Şi, în situaţia din urmă, să încerce să se poziţioneze mai la dreapta cu partidul său, construind dacă e posibil un ax cu celelalte partide şi lideri populari mai alăturaţi frontului suveranist.

În ceea ce priveşte prima ipoteză, adică aceea a ieşirii din PPE, Orban a spus la radio că ''e nevoie să se creeze ceva nou la nivel european, punând în acest fel capăt dezbaterii despre rămânerea FIDESZ în PPE''. Şi în acest sens, alternativa cea mai simplă pentru Orban ar părea să fie o alianţă cu partidul care guvernează actualmente Polonia (PIS, Drept şi Justiţie). O alianţă care ar confirma şi din punctul de vedere al partidului, consolidarea Grupului de la Vişegrad. Şi nu e o întâmplare că aceste declaraţii vin cu câteva zile înaintea călătoriei lui Orban în Polonia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, acelaşi premier n-a vrut să închidă definitiv porţile popularilor 

Orban a amintit că negocierile între FIDESZ şi PPE  încă se dezvoltă. A mai dezvăluit că a avut discuţii cu Jean-Claude Juncker, cu Manfred Weber şi cu alţi lideri naţionali. Fiindcă e clar că Orban se găseşte într-o poziţie avantajoasă, chiar dacă rămâne, chiar dacă pleacă, în orice caz are de partea sa multă susţinere. Şi mai reiese o chestiune: există posibilitatea ca PPE să facă o mare alianţă cu suveraniştii.

Blocul suveranist ar vrea să atragă definitiv Budapesta de partea sa

''Partidul popular european vrea să-l alunge pe Orban din rândurile sale, pentru poziţiile lui categorice privind imigraţia ilegală şi pentru bătălia pe care o poartă cu speculantul maghiaro- evreo-american George Soros. În grupul nostru european, ECR (Partidul European Conservator-Reformist), aceste bătălii pe care Orban le duce, sunt de premiat, nu anarhiste. Ne bucurăm că Orban se gândeşte să părăseacă PPE-ul lui Merkel şi să ni se alăture. Aici este casa lui adevărată'', susţin atât Giorgia Meloni, din partidul Fratelli d'Italia, cât şi Silvio Berlusconi de la Forza Italia, titrează Gli Occhi Della Guerra.