Vijeliile de martie fac prăpăd în Hunedoara

Asociaţiile de proprietari angajează, pe bani puţini, necalificaţi care să le execute lucrările de acoperire a blocurilor.

Locatarii a patru blocuri din trei oraşe ale judeţului Hunedoara s-au trezit cu acoperişurile luate de vijelie duminică noaptea. Oamenii au vrut să facă economii în momentul în care au hotărât să-şi acopere blocurile cu ajutorul zilierilor, fără proiectele şi aprobările legale necesare în astfel de situaţii.

Maşinile avariate, neasigurate Rafalele puternice de vânt înregistrate duminică, între orele 20.00 şi 23.00, în Deva nu au rămas fără urmări. Acoperişul unui bloc de pe strada Mihai Eminescu a fost doborât la pământ. Opt autoturisme parcate lângă bloc au fost grav avariate. La fel s-a întâmplat şi la blocul C 22 de pe Aleea Câmpului din Hunedoara, unde patru maşini au fost distruse, precum şi la alte două imobile din Lupeni, în această localitate fiind înregistrate 10 maşini avariate.

Pompierii au intervenit chiar la câteva minute după ce acoperişurile blocurilor căzuseră, înlăturând întâi bucăţile de acoperiş care mai stăteau să cadă, apoi bârnele de lemn şi plăcile de tablă sau azbociment ajunse pe maşini. Majoritatea celor 22 de posesori de maşini avariate nu aveau încheiate decât asigurările obligatorii, aşa că acum trebuie să-şi repare autoturismele pe banii lor. Lucrările în regie proprie sunt riscante În judeţul Hunedoara astfel de incidente provocate de fenomene meteo violente au devenit frecvente. Cu toate acestea, locatarii nu dau semne că se sinchisesc să se ferească de necazuri. Anul trecut, în mai multe oraşe ale judeţului, Inspectoratul pentru Construcţ ii Hunedoara a verificat 700 de blocuri cărora li s-au construit acoperi- şuri după 1989 şi a constatat că aproape jumătate dintre acestea erau ridicate fără a se respecta normele legale. „Aceste acoperişuri zboară luate de vânt, pentru că ele nu sunt bine legate de structura blocului. De exemplu, acoperiş ul distrus de la Hunedoara, duminica trecută, era ridicat de oameni, în regie proprie, fără proiect şi fără autorizaţ ii. Cred că cei care sunt păgubiţi în urma incidentelor ar avea succes dacă s-ar îndrepta în instanţă împotriva asociaţiilor de proprietari aflate în neregulă“, declară şeful instituţiei amintite, Mihai Şahiu. CIRCULAŢIE ÎNGREUNATĂ Drumul spre Rânca, blocat de zăpadă Circulaţia rutieră pe DN 67C, spre staţiunea Rânca, din judeţul Gorj, a fost închisă, ieri-dimineaţă, din cauza viscolului puternic. Turiştii care au vrut să coboare sau să urce spre zona montană au fost nevoiţi să aştepte mai multe ore pentru deblocarea drumului. Circulaţia a fost redeschisă în jurul prânzului. Circulaţia rutieră era îngreunată de ninsoare şi viscol, ieri-dimineaţă, pe Drumul Naţional 17, în Pasul Tihuţa, care face legătura între judeţele Bistriţa- Năsăud şi Suceava. Aici, vântul sufla cu peste 70 de kilometri la oră. Şi în judeţul Harghita traficul pe drumurile naţionale se desfăşura cu dificultate, din cauza ninsorilor abundente căzute duminică seară. Meteorologii au prognozat că următoarele două zile vor fi ploioase, dar destul de calde. (Alin Ion)