Pandemia este doar începutul? Acum știm ce se anunță în 2030. Descrierea este apocaliptică

Pandemia este doar începutul? Acum știm ce se anunță în 2030. Descrierea este apocaliptică Sursa: Arhiva EVZ

Anul 2020 de lebădă neagră de criză și calamitate, ciumă și polarizare s-a încheiat. Și în 2021, există motive pentru optimism, nu în ultimul rând, deoarece țările din întreaga lume lansează primele faze ale planurilor de vaccin coronavirus.

Viitorul nu sună bine. Dar imaginea mai largă ar putea fi încă destul de sumbru. Săptămâna trecută a marcat începutul formal al unui nou deceniu. Pentru a începe, Today’s WorldView scoate în evidență trei linii de trend care ar putea defini anii următori.

Potrivit unui studiu al ONU din 2015, se așteaptă ca lumea să aibă o populație de aproximativ 8,5 miliarde de oameni în 2030 - o creștere de aproximativ 15% a dimensiunii umanității în doar 15 ani. India va fi depășită de China care va deveni cea mai populată națiune din lume. Demografii prognozează o creștere pronunțată a populației în Africa subsahariană, care va găzdui în curând cele mai tinere societăți din lume. Numărul mega-orașelor se poate dubla până la sfârșitul deceniului, aproape două treimi din omenire trăind în centrele urbane, scrie The Washington Post.

Populație îmbătrânită în 2030

În plus, până în 2030, peste un miliard de oameni de pe planetă vor avea peste 65 de ani, potrivit unui studiu finanțat de Institutele Naționale de Sănătate. Acest lucru se datorează speranțelor de viață mai lungi și îmbunătățirii nivelului de trai din întreaga lume. Dar maturizarea populației mondiale - nu doar în Occident, ci și în Asia și America Latină - comportă adevărate greșeli de politică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernele europene se confruntă deja cu un viitor modelat de creșterea costurilor pentru îngrijirea persoanelor în vârstă, de consecințele scăderii populației și de reducerea forței de muncă. Soluțiile politice pentru aceste provocări pe termen lung pot include încurajarea mai multor imigrații pentru ocuparea locurilor de muncă și slăbirea protecțiilor sociale pentru a stimula productivitatea lucrătorilor. Anxietățile demografice vor ocupa aproape sigur un spațiu mai mare în politica occidentală: de ambele părți ale Atlanticului, extremă-dreapta mișcările văd din ce în ce mai mult anti-feminismul ca un strigăt într-un moment al ratei nașterii în scădere.

Conducerea autoritară a Chinei este prea conștientă de necesitatea pivotării, având în vedere îmbătrânirea populației sale și a încercat să reorienteze economia chineză pentru a răspunde mai mult pe o piață internă după ani de boom exportat. Peste un deceniu, putem ști, de asemenea, dacă tânărul din India - mai mult de jumătate din populația sa are sub 25 de ani - s-a transformat fie într-un avantaj demografic, fie într-un blestem. Cea mai mare democrație din lume se luptă deja pentru a-și susține vasta populație de tineri cu educație, îngrijire a sănătății și locuri de muncă adecvate.

Viziunea supra politicii globale schimbată în ultimul deceniu

Viitorul nu sună bine. Ultimul deceniu ne-a schimbat viziunea asuprapoliticii globale. De mult a dispărut orice certitudine în inexorabilitatea democrației liberale - statele cu un singur partid încă înfloresc, în timp ce populismul demagogic și naționalismul de extremă dreapta sunt forțe puternice în multe dintre democrațiile majore ale lumii. Grupurile de drepturi avertizează asupra eroziunii democrațiilor odinioară sănătoase și a noilor amenințări la adresa libertății și a vieții private pe care le prezintă supravegherea cibernetică a guvernului.

Viziunile unei ordine mondiale liberale robuste au dat loc cărților albe cu privire la revenirea competiției de mare putere. Aceasta include noua cursă de cercetare și utilizarea de tehnologii precum inteligența artificială, care se estimează că va adăuga aproximativ 16 trilioane de dolari economiei globale până în 2030. China a vărsat resurse vaste în sectorul său tehnologic și este, fără îndoială, pacesetterul global în dezvoltare și implementarea tehnologiilor AI, un avantaj care are implicații politice uriașe. „Oricine va conduce inteligența artificială în 2030 va conduce lumea până în 2100”, a declarat un briefing politic recent de la Brookings Institution.

Liberalii din Occident speră că provocările serioase din următorul deceniu - toate care necesită o cooperare și coordonare internațională extinse - vor înlătura în cele din urmă naționalismul supărat din prezent.