Evenimentul Zilei > Actualitate > Viitorul alimentației se pregătește în laborator. Carnea nu va mai fi la fel niciodată
Viitorul alimentației se pregătește în laborator. Carnea nu va mai fi la fel niciodată

Viitorul alimentației se pregătește în laborator. Carnea nu va mai fi la fel niciodată

Cercetătorii din Islanda lucrează la un proiect menit să ducă la crearea cărnii cultivate în laborator. Inedit în demersul oamenilor de știință islandezi este că vor să obțină carnea din orz.

Carnea crescută în laborator este deja o realitate, iar Singapore este prima țară din lume care și-a modificat legislația pentru a permite comercializarea acesteia. Într-un laborator din Islanda, însă, cercetătorii cultivă peste o sută de mii de plante de orz modificate genetic pentru a le transforma în carne, după cum relatează BBC.

Oamenii de știință recoltează orzul modificat și extrag o serie de proteine care pot fi utilizate pentru cultivarea cărnii de laborator. Este o inovație care ar putea face ca industria cărnii de laborator să se bazeze și mai puțin pe celulele obținute de la animale vii.

Compania din spatele proiectului se numește ORF Genetics și cultivă orzul prelucrat biogenetic pe o suprafață de peste 22.000 de metri pătrați. Pentru aceasta sunt folosite metode de cultivare hidroponică, de înaltă tehnologie.

Sursa foto: EVZ

Compania are experiență în această tehnologie

Din semințele de orz sunt extrase proteine cu „factori de creștere” care joacă un rol important în dezvoltarea și menținerea celulelor stem. De altfel, compania ORF Genetics a introdus pe piață, încă din 2010, un produs de îngrijire a pielii bazat pe factori de creștere.

Acum, zece ani mai târziu, aceeași companie își pregătește intrarea pe piața produselor de carne cultivată din celule. Iar „factorii de creștere” stimulează creșterea țesuturilor care alcătuiesc aceste produse, inclusiv mușchiul animal și celulele grase.

„Populația este în creștere și trebuie să hrănim toți oamenii”, a declarat pentru BBC Arna Runarsdottir, director al tehnologiei de proteine ​​de la ORF Genetics.

Carnea produsă în laborator devine o necesitate

Proiectul este menit să contribuie la dezvoltarea pe scară largă a producției de carne în laborator. Un astfel de demers ar avea o mulțime de avantaje deoarece ar contribui la creșterea cantității de hrană pentru populație.

„Nu trebuie să ucidem toate aceste animale, ci doar să luăm celula stem de la ele”, a adăugat cercetătoarea din Islanda.

Factorii de creștere ai ORF sunt deja folosiți de mai multe companii care produc carne cultivată în laborator. Iar începând din 4 octombrie, peste o sută de restaurante din Hong Kong au început să ofere mâncăruri folosind ingredientul, care va ajunge și în unele meniuri din Singapore, în următoarele săptămâni.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: