Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a confirmat ieri, într-o conferinţă de presă că relaţia sa cu ex-modelul Carla Bruni „este ceva serios“, dar nu a dezvăluit data nunţii.
Nicolas Sarkozy a sugerat ieri că se va căsători cu prietena sa, Carla Bruni, în prima discuţie purtată cu jurnaliştii francezi pe tema relaţiei cu fostul supermodel italian. Într-o conferinţă de presă dedicată subiectelor politice şi economice, Sarkozy s-a văzut nevoit să-şi discute viaţa personală în faţa a peste 500 de jurnalişti. Sarkozy a fost sincer în privinţa intenţiilor, dezvăluite deja de „Journal de Dimanche“, care a avansat data de 9 februarie pentru căsătoria celor doi. „Este ceva serios“, a precizat preşedintele, vorbind despre relaţia cu Bruni. „Dar nu «Journal de Dimanche» fixează data nunţii. Există chiar şanse serioase să aflaţi abia după ce se va fi întâmplat“, a continuat el. Şeful statului a subliniat că şi-a afişat relaţia pentru că a dorit să rupă „o tradiţie deplorabilă a ipocriziei şi minciunilor“. Sarkozy a respins şi acuzaţiile de manipulare a opiniei publice, precizând că ziarele pot decide pur şi simplu să nu mai trimită fotoreporteri după el. CONTRAATAC Sarkozy şi-a apărat politica externă Dincolo de relaţia cu Bruni, preşedintele a adoptat un ton defensiv pentru a apăra câteva dintre mişcările sale pe scena politică internaţională, ţinte ale criticilor şi dezaprobării publice. Sarkozy a justificat felicitările adresate lui Vladimir Putin după câştigarea unor alegeri parlamentare catalogate drept fraudate, precizând că Franţa are nevoie de cooperarea Rusiei în dosare importante cum ar fi Iranul sau criza din Darfur. „Este total ridicol să i se reproşeze lui Vladimir Putin o alegere în condiţiile în care toţi analiştii sunt de acord că este cel mai popular politician din Rusia“, a explicat Sarkozy.
De asemenea, el şi-a susţinut şi tentativa de a dialoga cu Siria în numele „diplomaţiei şi al reconcilierii“ şi şi-a asumat şi controversata vizită la Paris a lui Muammar Ghaddafi, pentru care a primit numeroase critici, inclusiv din sânul propriului guvern. În ciuda scăderii în popularitate, preşedintele francez a subliniat totuşi că reforma promisă în campania electorală va fi aplicată. Sarkozy a declarat că este hotărât să remodeleze economia Franţei, indiferent de situaţia existentă la nivel internaţional, şi şi-a exprimat speranţa că anul 2008 va reprezenta sfârşitul săptămânii de lucru de 35 de ore.
Spre nemulţumirea opoziţiei socialiste, şeful statului a evitat însă discuţiile privind scăderea puterii de cumpărare, apreciind că reducerea dezbaterilor politice la această problemă este „absurdă“.
Un alt subiect atins de Sarkozy a fost cel al imigraţiei, pentru care a reiterat politica de limitare bazată pe cote, criticată de organizaţiile pentru drepturile omului, dar susţinută de 70% din populaţia franceză. Sarkozy a prezentat soluţia franceză ca pe una ideală, precizând că Spania şi Italia i-au cerut să procedeze în comun la expulzări colective.
O VIAŢĂ DE ROMAN
Nicolas Sarkozy (52 de ani) o iubeşte pe Carla Bruni (40 de ani), şi întreaga lume vorbeşte despre asta, fie comentând încă divorţul de Cecilia Sarkozy, încheiat în octombrie anul trecut, fie evaluând reputaţia de „devoratoare de bărbaţi“ a celei care ar putea să-i devină soţie. „Ce ar mai fi o colecţionară de bărbaţi fără un şef de stat în palmares?“, se întreba ziarul german „Frankfurter Rundschau“, comentând relaţia fostului supermodel Carla Bruni cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy.
De când legătura celor doi a devenit publică, presa internaţională evocă permanent şirul extravagant al iubirilor Carlei, care include două staruri rock britanice, Eric Clapton şi liderul trupei Rolling Stones, Mick Jagger, un star de cinema, Kevin Costner, şi un miliardar american excentric - Donald Trump, pe lângă avocatul Arno Klarsfeld, actorii Vincent Perez şi Charles Berling sau fostul premier socialist Laurent Fabius. „Aceasta este femeia din viaţa lui Nicolas Sarkozy“, comentează şi ziarul „The Independent“, evocând şi câteva dintre declaraţiile ei celebre, cum ar fi că, deşi este monogamă, preferă, de fapt, poligamia şi poliandria, gândind că dragostea oricum durează foarte mult, în timp ce pasiunea nebună dispare doar în câteva săptămâni. „Realizezi că îmbătrâneşti în momentul în care preşedintele Franţei începe să iasă cu fosta iubită a lui Mick Jagger“, continuă „The Independent“ ironiile. Amoruri de culise Carla Bruni a avut o relaţie tumultuoasă cu Mick Jagger pe când avea doar 20 de ani, a devenit celebră în seria primei generaţii de supermodele, o dată cu Naomi Campbell sau Kate Moss, şi a fost subiectul unui bestseller semnat de femeia căreia îi furase soţul. A abandonat modellingul pe la 30 de ani, reinventându-se, cu ceva succes, ca star pop internaţional şi acum are şanse să devină primadoamnă a Franţei. „Nu mă deranjează că sunt numită o devoratoare de bărbaţi. Mai rău sună „hoaşcă bătrână“. Pentru o femeie, să fie o «devoratoare» nu e chiar aşa de rău“, spunea Carla Bruni. A avut numeroase ocazii să-şi confirme renumele. Eric Clapton, cel care o numea „dragostea vieţii lui“, regretă, spune el, că a făcut greşeala să i-o prezinte amicului Mick Jagger. În autobiografia sa, Eric Clapton îşi aminteşte că era cu Carla Bruni la un concert Rolling Stones la New York, iar ea s-a declarat mare fană a trupei şi l-a rugat să o ducă în culise. „Îmi amintesc că am spus: Te rog, Mick, uită de ea, las-o în pace. O iubesc! În ciuda rugăminţilor mele, mi-am dat seama că va fi doar o chestiune de zile până când vor începe o aventură clandestină“, spune Eric Clapton. S-a speculat că ea ar fi fost motivul despărţirii lui Mick Jagger de soţia lui, Jerry Hall, şi, de asemenea, că tot ea ar fi cauzat divorţul dintre Donald Trump şi Marla Maples. Probleme de imagine Viaţa tumultuoasă a doamnei Bruni sugerează că ar putea fi mai puţin dispusă decât a fost însăşi Cecilia Sarkozy, să-şi asume rolul de parteneră de viaţă calmă şi răbdă toare a unui personaj apăsat de griji atât de importante.
După tot tam-tamul generat de divorţul de Cecilia, tot ce-i mai lipsea preşedintelui francez este un mariaj cu un star din showbiz, comentează presa internaţională. Cu atât mai mult acum, când Sarkozy coboară deja în sondaje, după ce destrămarea căsniciei sale i-a distrus reputaţia cucerită, mai ales printre bărbaţii francezi, comentează „The Independent“. O iubire „mediagenică“ ar putea să nu fie chiar aşa o idee rea, o demonstrează faptul că ziarul de centru- dreapta „Le Figaro“, promotorul tuturor activităţilor prezidenţiale, publica săptămânile trecute o fotografie mai degrabă frumoasă cu Carla Bruni, cu explicaţia formulată aproape cu mândrie: „Iubita preşedintelui Sarkozy“, iar ziarul de centru-stânga „Libération“ sublinia caracterul monden al afacerii prin titlul „O idilă de paparazzi“.
Fisuri aparente În afară de problemele de imagine, există şi o serie de „nepotriviri“ în acest cuplu, pe care presa le-a invocat pentru a declara că un mariaj e puţin probabil. „Mama spunea că ar fi putut iubi un bărbat care să nu fie frumos sau puternic fizic, dar nu şi-ar fi putut lega niciodată viaţa de un bărbat care să nu iubească muzica. Iar eu sunt de aceeaşi părere“, spunea Carla Bruni într-un interviu acordat în luna mai ziarului „The Independent“. Nicolas Sarkozy este cunoscut drept mare fan al lui Johnny Hallyday, dar dincolo de asta, muzica nu pare a-şi avea locul în mult prea încărcatul său program. Altă „nepotrivire“ e evidenţiată de o declaraţie recentă a Carlei: „Un lucru pe care toţi bărbaţii pe care i-am iubit îl aveau în comun este o puternică latură feminină. Cred că bărbaţii efeminaţi sunt foarte virili, iar bărbaţii de tipul macho sunt foarte fragili. Să fii macho nu este decât un mecanism de apărare“.
O să-i fie greu, comentează „The Independent“, având în vedere că Cecilia Sarkozy şi-a criticat în trecut soţul, spunând că acesta încerca să-i controleze viaţa şi că era complet lipsit de orice latură feminină. Dacă adăugăm la asta şi vederile de stânga ale Carlei Bruni şi faptul că l-a criticat în trecut pe actualul ei iubit de centru-dreapta pentru încercarea sa de a opri imigrarea ilegală în Franţa şi soluţia de a selecta „imigranţii folositori“, pronosticurile pesimiste ale presei internaţionale păreau justificate.
Nicolas Sarkozy a părut să ignore toate aceste lucruri, inclusiv sfaturile mamei sale, Andrée Sarkozy (80 de ani), care spunea, cu câteva săptămâni în urmă: „În poziţia lui nu are prea multe opţiuni. Sper însă că nu se gândeşte la însurătoare“.
ÎN GURA PRESEI