Evenimentul Zilei > Social > Vierme care mănâncă creierul, găsit în apa de la robinet? Caz confirmat! Autorităţi în alertă
Vierme care mănâncă creierul, găsit în apa de la robinet? Caz confirmat! Autorităţi în alertă

Vierme care mănâncă creierul, găsit în apa de la robinet? Caz confirmat! Autorităţi în alertă

Un caz bizar a generat alerta în rândul autorităţilor locale din comitatul Hillsborough, statul Florida, SUA.

O persoană s-a infectat cu o amibă microscopică (n.r. – un organism unicelular) numită Naegleria fowleri.

Meningita amibiană sau meningoencefalită amibiană primară e o formă rară de meningită parazitară care duce la o infecție cerebrală, deseori fatală.

Afecțiunea este produsă de o amibă microscopică numită Naegleria fowleri şi care ajunge în organism când apa contaminată pătrunde în corp prin nas.

Conform oficialilor din Departamentul de Sănătate din Florida (DOH), un astfel de caz a fost confirmat la Hillsborough.

Dintre cei 3.279 km², cât măsoară comitatul, 558 km² sunt acoperiţi de apă, iar amiba este frecvent întâlnită în apa dulce caldă şi intră în corp prin nas.

DOH nu a dezvăluit în ce loc a fost contractată infecția şi n-a oferit detalii suplimentare despre starea pacientului.

Amiba nu poate fi transmisă de la persoană la persoană, iar infecțiile sunt de obicei semnalate în statele din sudul SUA.

Cu toate acestea, ele sunt rare în Florida, unde din anul 1962 până în prezent au fost raportate doar 37 de cazuri.

Dar, având în vedere consecințele mortale ale infecției, la 3 iulie DOH a emis un avertisment rezidenților din comitatul Hillsborough.

Oficialii din domeniul Sănătății au cerut localnicilor să evite contactul nazal cu apa de la robinete și alte surse.

Lista include surse de apă cum ar fi lacurile, râurile, iazurile și canalele, unde infecțiile sunt mai probabile în lunile de vară mai calde din iulie şi august.

Cei infectați cu Naegleria fowleri au simptome care includ febră, greață și vărsături, dureri de cap, dar şi halucinaţii.

Majoritatea celor care au ghinionul să se infecteze cu amiba care mănâncă creierul mor într-o săptămână.

DOH a îndemnat persoanele care prezintă aceste simptome să „solicite imediat asistență medicală, deoarece boala progresează rapid”.

„Amintiți-vă, această boală este rară și strategiile de prevenire eficiente pot permite un sezon de înot de vară sigur și relaxant”, a spus DOH.

Infecțiile cu Naegleria fowleri sunt rare în SUA, conform Centrelor americane pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC).

Între 2009 și 2018, în țară au fost raportate doar 34 de infecții.

Dintre aceste cazuri, 30 de persoane au fost infectate cu apă de agrement şi trei după efectuarea irigării nazale cu apă de la robinet contaminată.

O persoană a fost infectată după ce a intrat în contact cu apa de la robinet contaminată şi folosită ulterior pe un dispozitiv din curte, a spus CDC.

sursa: bbc.com

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.