Editura Evenimentul si Capital

Vienna Meets Romania. Concertmaestrul Filarmonicii din Viena, care cântă pe o vioară Stradivari, ajunge la Timișoara

Autor: | | 0 Comentarii | 6 Vizualizari

Volkhard Steude, concertmaestrul Filarmonicii din Viena, și pianista Cătălina Butcaru ajung la Timișoara cu un dublu eveniment ce va cuprinde un recital cu sonate de Mozart, Schumann și Grieg, pe scena Filarmonicii Banatul (11 decembrie, ora 19.00, sala Capitol) și cursuri de măiestrie (10 și 11 decembrie).

Aceasta este o nouă secvență a unui program mai amplu, desfășurat pe o perioadă de cinci ani, intitulat Vienna Meets Romania, care facilitează contactul direct al muzicienilor români sau al studenților și elevilor din instituțiile de profil, cu membri ai Filarmonicii din Viena. Proiectul presupune masterclass-uri, sesiuni de lucru comune, concerte și recitaluri. Acesta se desfășoară până în 2021, când Timișoara va deveni Capitală Culturală Europeană, cu sprijinul BCR ca sponsor principal și al societății Austro- Române din Viena.

Programul recitalului de marți seara este unul care cuprinde și lucrări mai puțin abordate. ”Am pregătit un program care sperăm să trezească interesul iubitorilor muzicii. Am decis să venim și cu lucrări poate nu atât de populare, dar foarte frumoase și solicitante pentu noi: Sonata pentru vioară și pian în sol major, KV 379 de Mozart este una din cele mai frumoase și originale sonate pentru aceste instrumente. Sonata pentru vioară și pian, nr 2, op.13 de Grieg, mai rar audiată, este considerată "cea mai norvegiană" dintre cele trei sonate ale compozitorului. Vom încheia cu o lucrare amplă, de dimensiuni aproape simfonice, de mare virtuozitate, profunzime emoțională: Sonata pentru vioară și pian, nr.2, in re minor, op 121, de Schumann”, arată pian ista Cătălina Butcaru.

Volkhard Steude, care din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena, cântă pe o vioară Antonio Stradivari (1714 (ex Smith-Querson)), pusă la dispoziție de Banca Națională a Austriei. El va susține cursuri de măiestrie elevilor și studenților în domeniu, din Timișoara. ”Îmi propun să discut cu viitorii muzicieni despre modul cum se construiește imaginea sonoră a unui astfel de ansamblu, ce înseamnă practica orchestrală la acest nivel, cum se pot eficientiza repetițiile de orchestră sau cvartet de coarde etc. Desigur dacă vor fi interesați, voi fi bucuros să le ofer detalii și despre cealaltă viață a orchestrei, despre felul în care se iau decizii, despre procesul de selecție a muzicienilor, poate despre anumite aspecte legate de mentalitate și anumite obiceiuri, care le pot fi de folos atunci când ei înșiși vor ajunge pe scenă, ca parte a unui ansamblu sau ca soliști”, a explicat Volkhard Steude.

Al 13-lea SALARIU! Vezi daca esti pe lista! Cine ia bani mai multi de Sarbatori

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI