Video-politicienii. O nouă specie adaptată la vremuri de criză

VIDEOCONFERINTA, GUVERN, PRESEDITIE, LUDOVIC ORBAN, PRIMUL MINISTRU, MINISTRII

Extinderea pandemiei de coronavirus a necesitat impunerea unor restricții de circulație și izolarea la domiciliu – așa numita distanțare socială pentru marea majoritate a cetățenilor. Interdicția de a participa la întruniri publice, la emisiuni TV sau de a da declarații în fața armatelor de jurnaliști este de natură să afecteze cariera unui politician, mai ales a unuia din opoziție. Dacă cei de la Putere se pot lăuda cu măsurile pe care le iau și se află tot timpul în prim-plan, ceilalți sunt mai puțin băgați în seamă. Drept care trebuie să dea din coate, să-și facă loc și să revină în atenția publicului.

Covid-19 i-a determinat pe politicieni să-și schimbe canalele de comunicare prin care își transmit mesajele către simpatizanții și alegători. Dacă în urmă cu câteva luni se înghesuiau în studiourile de televiziune, își arătau talentele oratorice în Parlament ori susțineau declarații în fața armatelor de jurnaliști, acum, acest lucru nu mai este posibil. Astfel, trebuie să dea dovadă de inventivitate și să facă eforturi mult mai mari ca să se mențină în atenția publicului.

Dacă mulți se limitează șa mesajele scrise, postate pe rețelele de socializare, alții, cei mai curajoși și mai inventivi au trecut la un alt nivel. Nu se mai rezumă la postări scrise ci se prezintă în fața cetățenilor prin intermediul clipurilor video.

Orban, un premier dornic să fie în prim-plan

Imediat ce noul guvern a trecut de votul Parlamentului, Ludovic Orban a fost obligat să intre la izolare pentru două săptămâni, din cauză că a intrat în contact cu senatorul Verginel Chițac, contaminat cu noul coronavirus. Acest lucru l-a privat de aparițiile publice, pentru imagine, care îi plac atât de mult.

Chiar și așa, în primele ore de izolare, premierul a susținut o lungă conferință de presă, transmisă în direct printr-un sistem de video.

 Victor Ponta inchizitorul

Printre primii care au înțeles ce beneficii noua inovație în vreme de criză, este lideruL Pro România, Victor Ponta. Acesta a devenit din ce în ce mai activ și mai virulent la adresa Guvernului condus de Ludovic Orban, apelând la postările video. În fiecare zi, Victor Ponta pune câte un videoclip, sub genericul „Jurnal de epidemie”,  în care își prezintă propria viziune în legătură cu activitatea Guvernului, cu măsurile adoptate etc. Deja pe pagina sa de Facebook s-au strâns 11 episoade care, pe măsură ce trece timpul devin tot mai consistente.

Florin Cîțu, tocilarul preocupat

Un alt politician activ, deși nu este din Opoziție, dar trebuie să-și repare imaginea destul de șifonată, este Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice. Activ pe rețelele de socializare și înainte, dar numai în scris, de când cu criza, ministrul Finanțelor a devenit un mare fan al înregistrărilor video.

Periodic se filmează, de regulă în biroul său de la minister, în timp ce ne explică cum vine treaba cu bugetul, alocările financiare și susținerea economiei ori a băncilor. Mi-a rămas în minte unul dintre sloganele pe care l-a lansat într-unul din primele clipuri: „Nu lăsăm pe nimeni în urmă.” Mai vedem…

Ciolacu păstrează distanța

Și pe Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD, l-a prins povestea cu video-politica, chiar dacă se folosește mai rar de aceasta și, de regulă, într-un cadru oficial: El apare fie cu sigla PSD în spate, fie flancat de steagurile României, NATO și al Uniunii Europene, în biroul său de la Camera Deputaților. Marcel Ciolacu nu se complică cu jurnale sau povești despre viața din opoziție. Sec, protocolar, își transmite mesajele politice: PSD face…; Parlamentarii PSD cer…; Guvernul trebuie… etc.

Barna preferă mesajele scrise

Deși ar fi fost de așteptat ca Dan Barna, liderul USR, să fie cel mai atras de noile instrumente de comunicare, se pare că, dimpotrivă, acesta nu pare să le agreze foarte mult. Liderul USR preferă postările scrise, prin intermediul cărora își transmite mesajele. Din când în când, Dan Barna mai susține căte o conferință de presă online sau mai postează câte un mesaj video, cât să rămână în atenție.

&

nbsp;