Al treilea meci de baseball între români și americanii, găzduit la Constanța, s-a terminat cu rezultatul 7-6, în favoarea echipei României. Militarii sportivi de la Baza Mihail Kogălniceanu și sportivii români au fost încurajați, din tribune, de colonelul Wesley Murray comandantul bazei MK, de atașatul cultural al Ambasadei SUA în România), de primarul Constanței, Decebal Făgădău. Fosta gimnastă Dana Sofronie, campioană olimpică la Atena, a fost invitată să arunce prima minge a meciului, Simona Halep și Gică Hagi fiind cei care în anii anteriori au dat lovitura de începere a competiției.

“Am avut ceva emoții la aruncarea mingiei dar recunosc că am venit cu temele un pic făcute de acasă, am făcut și câteva exerciții înainte de începerea meciului", a spus fosta mare gimnastă, Dana Sofronie, cetățean de onoare al Constanței. A fost un meci amical, însă tot a stârnit pasiuni în tribune. Iar pe teren, lupta a fost și mai acerbă, echipa americană conducând iniția cu 4-0. Echipa României a reușit să se redreseze și a reușit, în final, să obțină victoria cu 7-6.

Primarul Decebal Făgădău a înmânat echipei câștigătoare trofeul "Jackie Robinson", iar americanii au primit trofeul Fair-Play. Meciul celebrează 71 de ani de când, pe 15 aprilie 1947, legendarul Jackie Robinson, primul jucător de baseball de culoare, a intrat pe terenul Ebbets din Brooklyn, New York, spărgând barierele discriminării rasiale. Jackie Robinson a debutat pentru echipa Brooklyn Dodgers în 1947. A fost remarcat ca un jucător cu calităţi excepţionale și a activat în cadrul ligii americane de baseball (Major League Baseball), purtând numărul 42.

Ulterior numărul 42 a fost retras, nicio echipă din Major League nemaialocând acest număr, în semn de respect. Jackie Robinson a devenit un nume de referinţă pentru lupta pentru egalitate, pentru combaterea discriminării rasiale, dar şi pentru promovarea diversităţii şi toleranţei. La meciul de astăzi, toți jucătorii au purtat tricouri cu numărul 42.

 

 

 

Te-ar putea interesa și: