Evenimentul Zilei > International > Victorie pentru unul dintre cei mai apropiați oameni ai președintelui Emmanuel Macron. A câștigat fără să aibă contracandidat
Victorie pentru unul dintre cei mai apropiați oameni ai președintelui Emmanuel Macron. A câștigat fără să aibă contracandidat

Victorie pentru unul dintre cei mai apropiați oameni ai președintelui Emmanuel Macron. A câștigat fără să aibă contracandidat

Un consilier al președintelui Franței, Emmanuel Macron, a fost ales marţi în funcţia de preşedinte al grupului politic Renew Europe. Este vorba despre Stephane Sejourne.

Eurodeputatul Stephane Sejourne, un influent colaborator al preşedintelui Franței, Emmanuel Macron, a fost ales marţi în funcţia de preşedinte al grupului politic Renew Europe, a treia forţă din Parlamentul European, o poziţie strategică înaintea preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, care va începe la 1 ianuarie, transmite AFP citată de Agerpres.

A fost singurul candidat și a câștigat prin aclamare

Singurul candidat rămas în cursă, Stephane Sejourne, a fost ales prin aclamare, a anunţat delegaţia franceză din grupul Renew Europe. Olandeza Sophie In’t Veld, care este membră a Parlamentului European încă din anul 2004, şi-a retras candidatura în urmă cu o săptămână.

Dintre cei 98 de aleşi ai grupului Renew Europe, delegaţia franceză este cea mai numeroasă, având 23 de membri. Funcţia de lider al acestui grup europarlamentar a devenit vacantă după decizia eurodeputatului român Dacian Cioloş de a se concentra mai multe pe politica naţională.

Unul dintre cei mai apropiați oameni de președintele Franței, Emmanuel Macron

În vârstă de 36 de ani, Stephane Sejourne este un apropiat al lui Emmanuel Macron și i-a stat alături în ascensiunea acestuia către Palatul Elysée. Astfel, el a devenit unul dintre principalii săi consilieri politici.

Grupul îşi va alege, mâine, vicepreşedinţii. Sophie In’t Veld nu este candidată pentru această funcţie, dar ar urma să reprezinte grupul în dezbateri pe teme legate de statul de drept şi libertăţi. Acest grup politic are de multe ori un rol de pivot în Parlamentul European prin faptul că este al treilea ca pondere, după Partidul Popular European (PPE) şi social-democraţi (S&D).

Anunțul pe care îl făcea eurodeputatul în momentul în care s-a decis că va candida pentru funcţia de preşedinte al grupului politic Renew Europe

„Am luat această decizie după ce am discutat cu toate delegaţiile din grupul meu”, le-a transmis Sejourne, eurodeputaţilor, în momentul în care a anunțat că va candida pentru funcția pe care tocmai a câștigat-o, marți.