Judecătorii Curții Constituționale a României i-au dat câștig de cauză președinteleui Klaus Iohannis, care, în data de 11 mai, a trimis o sesizare de neconstituționalitate în privința completării legii Educației, care prevedea că activitățile de învățământ online se pot desfășura online.
Legea care prevede că activitățile din învățământul preuniversitar și universitar se pot desfășura și online fusese atacată de președintele Klaus Iohannis la Curtea Constituțională.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale luni, 11 mai a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru completarea Legii educației naționale nr. 1/2011”, a scris Administrația Prezidențială.
Președintele a sesizat că nu a fost respectat principiul bicameralismului în modul de adoptare a acestei legi. Mai exact, forma adoptată de Camera Deputaților a fost complet modificată în Senat, care a adoptat această lege în calitate de cameră decizională, a reclamat Președintele.
Un alt aspect criticat de președinte la CCR este cel care prevede intrarea în vigoare a legii. Constituția prevede că legea trebuie să intre în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, în timp ce legea adoptată de Senat prevedea că intrarea în vigoare are loc în ziua publicării, potrivit edupedu@ro
Legea atacată la CCR prevedea că învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura online pe perioada stării de urgenţă sau de asediu. Legea fusese aprobată pe 16 aprilie, iar pe 15 aprilie senatorul PSD Liviu Pop transmitea într-un mesaj video filmat că motivul aprobării acestei legi e „pentru a veni în sprijinul elevilor și studenților și a tuturor celor implicați în actul educațional din România”.
Proiectul, adoptat tacit de Camera Deputaţilor, fusese iniţiat de un grup de senatori PSD, viza inițial stabilirea modului de notare a elevilor prin modificarea articolului 71 din Legea educaţiei naţionale 1/2011, dar aceste prevederi au fost eliminate printr-un amendament adoptat în Comisia de învăţământ şi însuşit de plenul Senatului.