117 cuvinte numără această întrebare retorică şi apare iniţial în lucrarea "Drept Internaţional Penal", publicată în 1996 de profesorul Vasile Creţu. Aceeaşi frază este reluată identic în lucrarea de doctorat a lui Ponta, apărută în 2003.
În lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta sunt copiate pasaje întregi, de-a lungul a 130 de pagini, din studiile anterioare ale profesorilor Diaconu şi Creţu. Printre aceste pasaje nu sunt doar informaţii seci, acte normative, texte de lege ce pot justifica preluarea, ci multe interpretări şi comentarii de autor, ce nu pot explicate altfel decât printr-un act voluntar de copiere.
Sare în ochi preluarea unor greşeli de exprimare: "proprii cetăţeni" în loc de "propriii cetăţeni", "crează" în loc de "creează". Ce au greşit autorii în textele originale, a greşit şi Victor Ponta în lucrarea sa de doctorat.
Dar fraza care îl trădează cel mai mult pe premierul României este o întrebare retorică, întinsă pe circa 12 rânduri şi care reprezintă creaţia personală a autorului original, profesorul Vasile Creţu. Fraza care numără 117 cuvinte apare în lucrarea "Drept Internaţional Penal", publicată în 1996. Aceeaşi frază, copiată cuvânt cu cuvânt, este reluată şi în lucrarea de doctorat a lui Victor Ponta, din 2003. Pasajul este copiat fără ghilimele iar numele lui Vasile Creţu nu este citat nicăieri.
Iată fraza:
"Ce altceva decât acte de genocid au fost pogromurile din antichitate, din evul mediu, dar şi din secolul nostru, asupra evreilor, a armenilor sau a altor popoare, cruciadele creştine împotriva <necredincioşilor> musulmani pentru eliberarea locurilor sfinte din Orientul Apropiat, campaniile militare de distrugere sau aducere în robie a unor popoare întregi, exterminarea populaţiei băştinaşe de către conchistadorii europeni în teritoriile şi continentele <descoperite>, masacrarea populaţiilor din ţările coloniale şi aducerea acestora în stare de degenerescenţă prin înfometare, munci grele şi tratamente degradante, trecerea prin foc şi sabie a milioane de oameni pe motive politice, naţionale sau religioase, distrugerea masivă sau planificată a oponenţilor politici în vremurile moderne sau exterminarea reciprocă a unor etnii în Africa zilelelor noastre?"