Victor Ponta: ”Dacă președintele cere consultare, voi merge. Cred în continuare că reducerea CAS este o măsură binevenită într-un moment binevenit”

Victor Ponta: ”Dacă președintele cere consultare, voi merge. Cred în continuare că reducerea CAS este o măsură binevenită într-un moment binevenit”

Într-un interviu pentru Evenimentul zilei, premierul Victor Ponta a oferit lămuriri cu privire la consultările cu președintele Băsescu pe legea reducerii CAS. În același timp, șeful Executivului a explicat de ce susține proiectul de lege care reduce contributiile de asigurari sociale.

”Dacă preşedintele în baza constituţiei solicită consultare cu Guvernul, evident că voi merge. Şi nu am refuzat niciodată dialogul. Nu voi refuza niciodată nicio cerere de consultare făcută în baza constituţiei. Ceea ce am explicat public şi voi explica la consultări preşedintelui este faptul că e tardivă această consultare între preşedinte şi Guvern, din simplul motiv că vorbim de un proiect de lege care a fost votat de ambele camere ale Parlamentului. Îniţial de Guvern şi susţinut de Guvern. Atenţie! Să nu înţelegeţi că dau înapoi. Încerc doar să spun instituţional, chiar dacă prin absurd, în teorie.” a spus prim-ministrul.

”Eu cred în continuare că reducerea CAS este o măsură binevenită într-un moment binevenit, dacă ne luăm după opinia consiliului fiscal nu se va îndrepta niciodată în România niciun fel de măsură de relaxare fiscală. Ei au gândire a anilor 20000 – 2010, austeritate, tăieri, pe care nu o împărtăşesc. Şi care s-a dovedit de altefel, uneori, neviabilă. Cred că este o măsură corectă, cred că momentul este potrivit, cred că este o măsură propice în momentul în care ai o creşete economică , o creştere a investiţiilor străine şi mai adaugi ceva.”, a afirmat Victor Ponta.

”Impactul bugetar îl avem acoperit cu păstrarea de deficit cu 2,2 pentru 1 octombrie. PNL-PDL au cerut aplicarea de la 1 iulie şi le-am demonstrat cu cifre că aplicarea de la 1 iulie ar fi presupus o modificare a deficitului, ceea ce nu se poate renegocia, ori nişte eforturi bugetare pe care nu le puteam acoperi. Din acest motiv, tocmai pentru că în acest an avem resursa bugetară cei de la FMI şi Comisia  Europeană au zis că nu se pune problema să se rupă acordul. Pentru anul acesta. Pentru situaţia de anul viitor, este obligaţia, deja pot să spun a noului Guvern şi a Parlamentului care a votat reducerea contribuţiilor de asistenţă socială de a avea o noua concepţie pentru 2015-1016 şi de a construi bugetul, e adevărat, fără domnul Gheorghină de data asta, în aşa fel încât ţintele pe care le avem să fie respectate. A doua discuţie este că eu personal ca şef al Guvernului, și cred ca aşa va face şi viitorul prim-ministru, m-am alăturat în totalitate demersurile de a găsi, şi asta a fost una dintre temele principale pe plan european, o flexibilizare a calendarului scris în pactul de stabilizare şi creştere, pentru că, aşa cum a spus un prim-ministru mai tânăr şi mai dinamic ca mine, Matteo Renzi, în baza pactului de stabilitate şi creştere avem stabilitate, dar nu avem creştere, ori ideea este ca România să aplice ceea ce Traian Băsescu a semnat în decembrie 2010, un program de ajustare fiscală extrem de dur, dar să nu omorâm potenţialul de creştere. Faptul că anul viitor va trebui să avem un deficit bugetar de 1,6 % din PIB mi se pare o ţintă care poate fi atinsă”, a adăugat premierul.

Ne puteți urmări și pe Google News