Campania „Medicul de gardă”. Conf. dr. Victor Costache de la Sibiu, o nouă intervenție chirurgicală în premieră mondială

Campania „Medicul de gardă”. Conf. dr. Victor Costache de la Sibiu, o nouă intervenție chirurgicală în premieră mondială

Medicina românească a înregistat un nou succes, prin mâinile chirurgului Victor Costache, sibian renumit la nivel internațional pentru reușitele sale în chirurgia cardiovascularăși progresele pe care le-a adus acestei specialități.

Anul acesta, conferențiarul a bifat de două ori tituluri cu greutate mondială, fiind primul medic român inclus în Academia Recordurilor Medicale și pentru realizarea unei intervenții chirurgicale complexe printr-o metodă revoluționară.

 

Corecție endoscopică de retur venos pulmonar aberant asociat cu defect septal de tip sinus venosus”, se numește procedura chirurgicală a cărei metodă de abordare a fost total schimbată de dr. Costache și echipa sa, într-un spital privat din Sibiu. Operația, care a durat doar două ore, a fost o premieră mondială, devenind încă din prima clipă de după realizarea sa, o provocare pentru toți chirurgii lumii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„S-a intervenit endoscopic, adică minim invaziv, pentru rezolvarea unei malformaţii congenitale complexe la o jucătoare de handbal, de 21 de ani, din judeţul Vâlcea. Această malformatie, peste tot în lume, se corectează prin sternotomie, adică se taie cavitatea toracică pentru a avea un acces foarte bun. Noi am conceput o tehnică prin care această malformație se poate corecta printr-o mică incizie, printre coaste”, a explicat chirurgul. „La două săptămâni de la intervenție, jucătoarea și-a reluat antrenamentele. Acum, după ce i-am reparat inima, sper să joace și mai bine!”, ne-a declarat medicului, care ne-a spus și că prin această metodă, perioada de internare s-a redus de la 10 zile, la 4.

 

Procedura clasică i-ar fi distrus cariera sportivă

Intervenţia clasică presupune un abord prin sternotomie mediană: osul de pe linia mediană a toracelui este tăiat longitudinal pentru a avea acces la cord, iar refacerea osului durează mai multe luni.

Tânăra pacientă, care a jucat în cupele europene şi în Liga I, deși avea o problemă majoră la inimă, risca să-și piardă întreaga carieră clădită până în acest moment, deoarece intervenția clasică ar fi lăsat sechele majore pentru un sportiv. Singurul spital din lume care a încercat să reducă recuperarea de lungă durată și sechelele lăsate de intervenția clasică au fost americanii. „Cei din Cleavland realizează intervenția prin secționarea a jumătate de stern. E puțin mai bine, însă o carieră sportivă devine aproape imposibilă după o astfel de tăietură”, ne-a spus dr. Costache.

 

Diferența stă în antrenament, nu în aparatură

Performanța a fost atinsă într-o clinică privată din Sibiu, dar firesc este să știm și dacă o astfel de procedură se poate realiza și în spitalele de stat. „Din păcate, în viitorul apropiat, nu. De anul viitor, clinica devine centru de pregătire și vom avea la specializare echipe de chirurgi din toata lumea”, spune conferențiarul. Mai puțin din România, însă. „Ministerul Sănătății a decis sa nu se repartizeze rezidenți în privat, dar probabil că vor exista chirurgi români care vor dori să se supraspecializeze și vor apela la noi. Această tehnică este o reală provocare, cu beneficii enorme pentru pacient. Tehnica este perfect reproductibila la stat. Investițiile sunt în training-ul chirurgilor, a anesteziștilor și a perfuzioniștilor, nu în aparatură”, a conchis dr. Victor Costache.

 

Avantajele operațiilor minim invazive

În cazul intervenţiilor minim invazive, avantajele sunt: cicatricile operatorii se vindecă mult mai rapid, recuperarea după operaţie este mai uşoară, restricţiile de mişcare sunt mai lejere. De asemenea, cicatricile operatorii sunt mici, uşor de mascat.