Viceprim-ministrul Ana Birchall și John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională, discuții la Washington D.C. Ce au discutat cei doi oficiali

Vineri, 8 februarie 2019, viceprim-ministrul Ana Birchall a avut o întrevedere cu John Bolton, consilierul președintelui SUA pentru Siguranţă Naţională. Cei doi oficiali au apreciat nivelul excelent al cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic România-SUA și implicarea administrației președintelui american Donald Trump în promovarea legăturilor strânse dintre cele două țări, potrivit unui comunicat al Guvernului.

În cadrul întrevederii de vinery, Ana Birchall și John Bolton și-au exprimat aprecierea vis-à-vis de cooperarea, pe care au apreciat-o ca excelentă, în cadrul Parteneriatului Strategic România-SUA și implicarea administrației președintelui american Donald Trump în promovarea legăturilor strânse dintre cele două țări. Vicepremierul Ana Birchall a punctate rolul esențial al Parteneriatului Strategic în ce privește politica externă și securitatea României, precum și angajamentul Guvernului Dăncilă că România va fi în continuare un partener strategic de încredere al Statelor Unite.

Au fost discutate, în acest context, și recentele declarații ale oficialilor Federației Ruse privind facilitățile defensive de la Deveselu. De asemenea, viceprim-ministrul român a punctat priorităţile României în exercitarea Președinției Consiliului UE în prima parte a lui 2019, evidențiind importanţa consolidării relaţiei transatlantice.

Importanța pe care România o acordă securității în Flancul estic și în regiunea Mării Negre a fost și ea subliniată de Ana Birchall. „Am discutat cu John Bolton despre gravele acuzații ale Federației Ruse la adresa țării noastre, prin care este solicitată distrugerea de către SUA a scutului anti-rachetă de la Deveselu. Am primit asigurări că, în calitate de partener strategic și de aliat în cadrul NATO, SUA vor fi în continuare alături de România. Consolidarea prezenței în regiunea Mării Negre, inclusiv pentru contracararea influenței maligne a Rusiei, este un obiectiv comun. România contează în continuare pe sprijinul SUA inclusiv pentru creșterea nivelului de conștientizare cu privire la riscurile de securitate din această regiune. Marea Neagră are o importanță geostrategică deosebită, iar cooperarea strânsă în regiune este esențială din perspectiva gestionării provocărilor actuale de securitate”, a declarat oficialul.

Viceprim-ministrul român a evidențiat importanța acordată de țara noastră securității energetice și securității cibernetice, teme pe care țara noastră dorește să le avanseze pe agenda europeană, inclusiv în contextul exercitării Președinției rotative a Consiliului UE. „Țara noastră este o susținătoare puternică a formatelor de cooperare regională care pot aduce valoare adăugată în domenii precum securitatea energetică, interconectivitatea rețelelor și a coridoarelor de transport”, a declarat Ana Birchall.