Editura Evenimentul si Capital

Viaţa măsurată în secunde, minute și ore ne costă mult. Moștenitorul celebrului ceasornicar din Magazinul Victoria

Autor: | | 0 Comentarii | 5876 Vizualizari

Despre titanul Cronos, zeul timpului, se știe că și-a mâncat copiii. Și că și-a castrat tatăl, pe Uranus. Și multe alte grozăvii relatate în mitologia anticilor greci. De la momentul scrierii Legendelor Olimpului au trecut mii și mii de ani, dar oamenii n-au reușit să învingă timpul.

Cu toţii începem să îmbătrânim imediat după ce ne naștem. Omenirea, însă, se perpetuează parcă făcându-i în ciudă lui Cronos. Iar printre noi se află niște oameni care, toată ziua, nu fac altceva decât să-i râdă în nas titanului. Sunt peste tot. În fiecare orășel mai răsărit există câte unul. Din păcate, sunt din ce în ce mai bătrâni și vulnerabili. Iar tinerii care le îmbrăţișează meseria sunt din ce în ce mai rari, că munca lor e migăloasă, delicată și prost plătită. Mai sunt, însă, și excepţii. Claudiu Bălăcescu a moștenit de la tatăl său pasiunea pentru lucrul cu instrumentele de măsurat timpul. Este „moștenitorul” fostului mare ceasornicar Cornel Bălăcescu care, zeci de ani, a reparat și întreţinut ceasurile bucureștenilor care îi vizitau minusculul atelier din celebrul magazin Victoria, de pe Calea Victoriei din București. Un ceasornicar.

Ceasornicarul de 37 de ani, Claudiu Bălăcescu, a venit la întâlnire cu precizia unui ceas eleveţian. N-a întârziat nicio secundă. Respectă timpul tuturor, că e scurt și a învăţat asta de mic. Chit că după ce a terminat liceul era calificat ca electro-mecanic auto, a ales să calce pe urmele părintelui său. „Eu m-am calificat la locul de muncă”, râde tânărul ceasornicar în timp ce trage storururile micului său atelier de pe strada Nicolae Golescu, din spatele Ateneului. Ceasornicăria propriuzisă e tot în Magazinul Victoria, care a fost, practic, primul mall din România, numai că fără segmentul de „food”. „Acum e la etajul I, dar înainte de renovarea, din 2002, era la parter, pe mâna dreaptă cum intrai”, rememorează Claudiu Bălăcescu locul unde a învăţat el meserie. Tatăl lui s-a prăpădit, acum patru ani, la etatea de 69 de ani. Dar nu înainte să-l înveţe tot ce știe despre orologerie pe Claudiu, cel mai mic dintre cei patru copii ai săi. „Tata ne-a luat, copii fiind, și ne-a pus câte un ceas de masă în mână. Ne-a pus să le desfacem. Erau rusești, Slava. Io eram cel mai mc și, probabil, cel mai slab... A fost ca o iniţiere. Aveam cam nouă-zece ani”, își amintește, cu lacrimi în ochi, urmașul cunoscutului ceasornicar bucureștean.

O viaţă printre pendule și ceasuri cu cuc

Spune că experienţa i-a plăcut, dar nu l-a dat pe spate: „Pe parcurs, după ce a mai stricat niscaiva ceasuri am prins gustul meseriei. La început, m-a mobilizat ideea de a desface un orologiu și să reușesc să-l pun la loc. Asta era ideea! Să-l desfac și apoi să-l montez ca să se miște rotiţele mecanismului și limbile ceasului”.

În spatele său se răsucește, cu o mișcare de metronom, un „ciclomat”, adică un agregat care se învârte nonstop, ca un perpetuum mobile, cu 12 braţe pe care se află tot atâtea ceasuri automatice. Astfel se încarcă singure. Practic, li se armează „arcul” automat.

În jurul său, pe pereţi, se mai află pendule – cu sau fără greutăţi – un ceas cu cuc, altul tip CFR - de ăla care când sună trezește tot cartierul – și multe ceasuri de masă. În vitrina securizată sunt preţioasele ceasuri de mână sau de buzunar.

Rolex-ul de 35.000 de euro

Claudiu este meșter în mai multe ceasuri mecanice. Le numără pe degete: „Tissot, Atlantic, Breitling, Longiness, Rolex, Omega, Movado, Girard Peregaux, IVC – adică Schauffesen și Panerai. Și mai sunt și altele...”. La mână poartă un Rolex Submariner care, la preţ de catalog, costă cam 10.000 de euro. „În afară de ăsta mai am doar unul, un Piaget mai mic, de la tata, care face cam șapteopt mii de euro, că are vreo 30 de ani”, se înduioșează stăpânul timpului.

Acum vreo două luni i-a ajuns pe mână și cel mai valoros ceas pe care l-a „tratat”. „A fost un Rolex Daytona de aur, cu diamante pe cadran. Avea o rotiţă defectă pe care i-am schimbat-o”. Ceasul costa 35.000 de euro la prima strigare iar clientul nu era vreun VIP. „L-a lăsat la mine vreo două zile. A avut încredere”, râde orologierul.

Soarta Elenei Udrea, DECISA! Veste de ULTIMA ORA, din Costa Rica

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI