Evenimentul Zilei > International > „Viața pe Pământ este amenințată. Suntem conștienți de acest lucru”. Mesaj de la Vatican
„Viața pe Pământ este amenințată. Suntem conștienți de acest lucru”. Mesaj de la Vatican

„Viața pe Pământ este amenințată. Suntem conștienți de acest lucru”. Mesaj de la Vatican

ANSA. Papa Francisc cere din nou "responsabilitate" și decizii "concrete" pentru a schimba situația în privința mediului înconjurător și climei. "Cred că suntem cu toții conștienți de acest lucru: răul pe care îl provocăm planetei nu se mai limitează la daunele aduse climei, apei și solului, ci acum amenință viața însăși pe Pământ.

În fața acestui fapt, nu este suficient să repetăm afirmații de principiu, care ne fac să ne simțim bine, deoarece, printre altele, ne interesăm și de mediul înconjurător. Complexitatea crizei ecologice, de fapt, necesită responsabilitate, eficacitate și competență”, a subliniat Papa Francisc, în discursul său la Universitatea Pontificală Laterană.

Universitatea poate fi „un punct de întâlnire pentru reflecția asupra ecologiei integrale, capabilă să adune experiențe și gânduri diferite, combinându-le prin metoda proprie de cercetare științifică”, a spus Papa Bergoglio, subliniind că „în acest fel Universitas se arată nu numai ca o expresie a unității cunoașterii, ci și ca un custode al unui imperativ care nu are limite religioase, ideologice sau culturale: să ne îngrijim casa comună, să o apărăm de acțiuni ticăloase, inspirate poate de o politică, de o economie și de o pregătire legate de rezultatul imediat, în avantajul câtorva”.

Apoi, Papa Francisc a adăugat: „Se îndepărtează așteptările legate de obiectivele de dezvoltare durabilă care trebuie atinse până în 2030, împreună cu obiective mai specifice legate de protecția aerului, apei, climei sau luptei împotriva deșertificării. Poate pentru că am legat aceste obiective doar la o relație cauză-efect, poate în numele eficienței, uitând că nu există ecologie fără o antropologie adecvată. Fără o adevărată ecologie integrală vom avea un nou dezechilibru, care nu numai că nu va rezolva problemele, dar va adăuga și altele”.

”Dumnezeu să ne umple cu tandrețea sa”

Papa Francisc invită oamenii să își schimbe comportamentul în numele unei ecologii integrale. Și, din acest motiv, speră la „o atitudine care necesită deschidere, creativitate, oferte de instruire mai ample, dar și sacrificiu, angajament, transparență și corectitudine în alegeri, mai ales în aceste vremuri dificile”, a spus Papa Bergoglio în discursul său la Universitatea Pontificală Laterană.

Continuarea pe aceleași căi din trecut „nu ne face credibili, deoarece generează superficialitate și răspunsuri valabile doar în aparență. Suntem chemați, în schimb, la o muncă calificată, care solicită tuturor generozitate și gratuitate pentru a răspunde la un context cultural ale cărui provocări așteaptă fapte concrete, precizie și capacitate de a confruntare. Dumnezeu să ne umple cu tandrețea Sa și să verse puterea iubirii Sale peste calea noastră, astfel încât să semănăm frumusețe, ci nu poluare și distrugere”, a concluzionat Papa Francisc. (Rador)