"Viata" la camin, confort cu chirie

Tinerii care asalteaza in aceste zile centrele universitare aleg intre avantajele oferite de studentia in campus si cea "la garsoniera".

Cu cate un computer carat pe bucati si un geamantan cu haine in spate, zeci de mii de tineri s-au aciuat zilele acestea prin marile centre universitare. Conditionati de buget si de ofertele universitatilor, sfatuiti de parinti, trebuie sa se hotarasca intre confortul vreunei garsoniere in oras si chefurile din camine, dar si intre sumele platite pentru fiecare in parte.

La 1 octombrie incepe noul an universitar. „Internet gratis, cazare ieftina, fara intretinere, viata de grup, spirit de turma” sunt argumentele zdrobitoare care i-au facut pe patru tineri din comuna prahoveana Gorgota - acum „boboci” la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Politehnicii bucurestene - sa aleaga caminul. Cu o felie de pizza in fata, testeaza „terenul” la o terasa din Regie. „Este foarte important ca aici nu suntem izolati de ceilalti studenti. In plus, e distractie mare in campus”, completeaza Eduard, unul dintre baieti. 

Valentin este deja in anul al III-lea la Inginerie Electrica si nu mai este atat de fascinat de toate acestea. Ramane insa la camin, din cauza banilor. „La chirie poti tine altfel curatenie, nu depinzi de altii. Unde stau eu, nu sunt nici bai in camere”, spune el.

Corlatean duce dorul „mancarii pe caramida”

Multe avantaje de-o parte, unul singur - greu insa - de partea cealalta: asa „cantareste” viata de student Cozmin Gusa, lider al Partidului Initiativa Nationala si licentiat in fizica. „Partea de camin avea frumusetile ei: chefuri, tenis cu piciorul, mici incaierari. Chiria insemna frustrari, dar si cand au aparut gagicile...”, glumeste Gusa, care a stat in vremea studentiei - facuta in Bucuresti si Cluj-Napoca - trei ani si jumatate la camin, apoi un an si jumatate cu chirie.

Noroc mare si pe capul lui Titus Corlatean, secretar general al Partidului Social Democrat: in anul al II-lea la Facultatea de Drept, a petrecut un an inconjurat aproape numai de fete, in fostele camine „6 martie” din Bucuresti. „De la facutul mancarii pe caramida pana la bucuria pachetului de acasa, trimis de parintii cuiva - sunt lucruri care nu pot fi egalate”, considera Corlatean. 

Privitor de pe margine a fost doar Cristian Boureanu, deputat al Partidului Liberal Democrat: bucurestean fiind, a cunoscut viata de camin doar cand mergea pe la altii. Cei trei tineri politicieni au fost invitati ieri de Uniunea Nationala a Studentilor din Romania in Regie, pentru a lua parte la o campanie de sensibilizare a clasei politice in privinta problemelor studentilor.

INCEP CAZARILE

Santierele din camine, inchise pana duminica

Numeroase camine bucurestene sunt in plin santier, cu cateva zile inainte de inceperea anului universitar. Intrarile in cele sapte camine din Regie aflate in renovare sunt burdusite de piese de mobilier, iar muncitorii alearga dintr-o parte in alta cu scari pe umeri si cu galeti de vopsea in maini. „Mai repede, ca vin „elevii”„, se indeamna - mai in gluma, mai in serios -, cativa oameni in salopete

. In toate caminele Politehnicii, reabilitarile au inceput la jumatatea lunii iulie, fiecare lucrare fiind repartizata catre o firma. In total, Politehnica va oferi 5.000 de locuri ca noi, din cele 13.000 pe care le are in Regie si in Leu. Cazarile pentru toate caminele institutiei  se vor incheia duminica.

Criza „cu traditie” la ASE si Universitate

La Universitatea Bucuresti, caminele A si B din complexul Grozavesti vor intra in renovari in timpul anului universitar. Lucrarile se vor desfasura succesiv si nu vor dura mai mult de sase luni pentru fiecare in parte. Numarul de locuri oferite de Universitate, in toate caminele pe care le are la dispozitie, se va reduce de la 4.200 la 3.800. Acestea vor acoperi, dupa previziunile reprezentantilor institutiei, aproximativ 60a din cereri.

Academia de Studii Economice (ASE) are cu 200 de locuri mai mult fata de anul trecut, insa este departe de a fi rezolvat deficitul devenit traditional: cele 4.900 de locuri ar putea ajunge doar pentru jumatate dintre studentii care vor sa se cazeze in campusurile institutiei. Principalele noutati sunt terminarea lucrarilor de la primul tronson al caminului A7 din „Belvedere” si renuntarea la caminul C3 din complexul Agronomiei.

3.800 este numarul de locuri oferit de Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila”, care ar putea fi suficiente pentru cea mai mare parte a studentilor intrati la buget. In toate campusurile mentionate, sumele platite lunar vor depinde de costurile utilitatilor, insa nu vor depasi in general 100 de lei. La Politehnica, de exemplu, tariful ar putea ramane la 70 de lei in lunile calduroase si 90 in cele de iarna.

Garsonierele, de la 250 de euro

Pentru foarte multi studenti, chiria intr-o garsoniera sau un apartament din oras este doar solutia de rezerva: preturile au crescut fata de anul trecut. Chiriile se situeaza in general intre 250 si 600 de euro, in functie de zona aleasa. Pentru apartamentele cu doua camere, ofertele sunt intre 400 si 800 de euro pe luna. Preturile s-ar putea dezumfla doar spre sfarsitul lunii viitoare. (Vlad Odobescu) 

IASI

Cazari fara reclamatii, dar cu afise pe stalpi

Iasiul s-a transformat intr-un furnicar in ultimele zile, odata cu venirea studentilor in oras. Primii care s-au grabit sa ajunga in capitala Moldovei sunt tinerii care studiaza la Facultatile Univesitatii Tehnice „Gh. Asachi” (UTI), unde cazarile au inceput acum doua zile. In campusul Politehnicii, „Tudor Vladimirescu”, studentii s-au asezat la rand inca de la primele ore ale diminetii.

„Stam la cozi ca pe vremea raposatului. Ca si anul trecut, organizarea lasa mult de dorit”, se plange Andrei B., student in anul al II-lea la Facultatea de Constructii din cadrul UTI, nemultumit ca a trebuit sa stea ore in sir cu bagajele in soare.

Daca pentru tinerii din anii terminali perioada cazarilor nu mai reprezinta o noutate, studentii proaspat admisi la facultate sunt ceva mai entuziasti. „Din cate am vazut, camerele nu arata cine stie ce, dar ne vom descurca noi. Mi-am adus si cateva suveniruri de-acasa, ca sa mai inveselesc putin atmosfera”, spune Elena C., boboc la Arhitectura.

„DNA-ul Studentesc” someaza

In fata caminului T17 din campusul „Tudor Vladimirescu”, si-a deschis sediul, la inceputul acestei saptamani, „DNA-ul Studentesc”. Linistea din cortul ridicat aici este intrerupta din cand in cand de cate un curios care intreaba unde se afla un anume camin sau cat costa un loc de cazare. Despre locuri vandute pe sub mana - nici pomeneala.

„Deocamdata nu am primit nicio sesizare vizavi de vanzarea vreunui loc de camin. Am vazut destule anunturi de acest gen si pe stalpi, chiar si pe internet, insa daca nu primim nicio reclamatie nu putem face nimic”, explica Alina, student voluntar la „DNA-ul Studentesc”. ( Alina Busuioc)

OFERTA

Tarife pentru toate buzunarele

Cazarile la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” vor incepe de astazi. Oferta institutiei cuprinde 5.400 de locuri de cazare, iar chiria lunara este cuprinsa intre 80 si 500 de lei. Universitatea Tehnica detine cele mai multe locuri de cazare - aproape 6.900, in timp ce studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” se vor putea caza in cele peste 2.200 de locuri. Si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara detine patru camine, cu aproximativ 1.200 de locuri.

CLUJ-NAPOCA

Medicinistii prefera sa inchirieze Universitatile clujene pun la dispozitia celor aproape 100.000 de studenti si masteranzi mai putin de 13.000 de locuri de cazare. Universitatea „Babes-Bolyai” are 14 camine cu un total de 5.300 de locuri. Chiriile sunt cuprinse intre 80 si 150 de lei.

Pentru cei 10.000 de studenti ai sai, Universitatea Tehnica asigura 3.700 de locuri de cazare. Tarifele de cazare sunt cuprinse intre 90 si 180 de lei. Universitatea de Medicina si Farmacie are peste 10.000 de studenti si 2.400 de locuri in camine, cu preturi cuprinse intre 90 si 140 de lei de persoana. Studentii de la Medicina, in special, prefera sa stea cu chirie.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara are aproape 5.000 de studenti si aproximativ 1.050 de locuri, iar tariful este de 90 lei de persoana. Cei de la Academia de Muzica si cei de la Universitatea de Arta si Design mai au de asteptat pana la ridicarea unor camine. Pentru o garsoniera, studentii vor plati intre 200 si 250 de euro, pentru un apartament de doua camere - 300 de euro, iar pentru un apartament de trei camere - 400 de euro. (Raluca Crisan)

TIMISOARA

Locuri teoretice pentru studentii la buget

Cea mai mare parte a studentilor care vin la Timisoara ajung sa locuiasca cu chirie, pentru ca locurile in caminele universitatilor nu acopera necesarul. Un student pe un loc bugetat primeste, teoretic, automat loc intr-un camin din complexul studentesc. Cele patru universitati ale orasului pun la dispozitia acestora un numar de 14.000 de locuri, pentru fiecare studentul avand de achitat o taxa lunara de 70 de lei.

Aceste locuri insa asigura cazare numai pentru jumatate dintre cei care ar avea nevoie.  Restul se orienteaza spre gazde, apartamente inchiriate sau camine particulare. Un loc in aceste camine costa in jur de 180-200 de euro pe luna, aproape cat o chirie in oras.

Pretul nu include regia, iar camerele sunt de cate doua persoane, oferind conditii de hotel. Piata apartamentelor inchiriate a cunoscut o crestere substantiala a preturilor in ultima perioada. Daca anul trecut in Timisoara studentul putea inchiria o garsoniera cu numai 100 de euro, acum nu mai poate fara 200 de euro lunar. (Georgeta Petrovici)