Evenimentul Zilei > Actualitate > Vezi cum te spionează Facebook clipă de clipă. Cum poți ascunde activitatea pe internet
Vezi cum te spionează Facebook clipă de clipă. Cum poți ascunde activitatea pe internet

Vezi cum te spionează Facebook clipă de clipă. Cum poți ascunde activitatea pe internet

Facebook are acces la toată activitatea ta de pe internet și poate vedea toate operațiunile pe care le derulezi când lucrezi sau navighezi pe diferite site-uri.

La fel ca multe alte aplicații online, Facebook are acces la tot istoricul navigărilor tale pe internet, putând afla în fiecare moment ce activitate ai desfășurat și ce site-uri ai accesat. Practic, este o monstruozitate, dar poți bloca urmărirea urmând o serie de pași pe care îi prezentăm mai jos.

Conform site-ului cumsa.ro, orice utilizator Facebook poate șterge informațiile pe care Facebook le stochează în legătură cu activitatea sa. Este vorba, în primul rând, de fotografii, postari sau like-uri. Pentru aceasta este nevoie să acceseze meniul Settings din Facebook si sa aleagă „Your Facebook Information”. Aceasta secțiune permite utilizatorului să descarce informatiile pe care reteaua de socializare le deține. Sau, accesând secțiunea „Access Your Information”, poate vedea, postările, filmele, sau imaginile.

Dacă sunt date pe care utilizatorul le dorește a fi șterse, este suficient să apese iconita sub formă de creion și să selecteze opțiunea de ștergere. Astfel, pot fi șterse orice postări, fotografii, video sau comentarii.

Cum poate fi blocată acțiunea Facebook

Pe de altă parte este bine de știut că Facebook îți monitorizează toată activitatea de pe internet. Asta înseamnă că Facebook deține date despre peste 2.4 miliarde de utilizatori care folosesc serviciile sale.  Soluția se numește Off-Facebook Activity și poate bloca rețeaua de socializare să-i monitorizeze întreaga activitate de pe internet.

Această opțiune, Off-Facebook Activity, poate fi accesată după următorii pași: Settings & Privacy > Settings > Your Facebook Information > Off-Facebook Activity

După ce este selectată opțiunea „Off-Facebook Activity” utilizatorul va avea acces la toate site-urile care folosesc datele sale personale. Aici, Există și opțiunea de ștergere a datelor pe care Facebook le-a colectat despre activitatea de pe net. De asemenea, pot fi selectate și companiile care vor avea acces la această activitate. Astfel, vor fi blocate reclamele de la site-urile care nu prezintă interes.

Sursa foto: cumsa.ro

Protecție pentru activitatea pe internet

Când este selectată opțiunea de a șterge toate datele despre activitatea de pe internet, Facebook nu va mai ști ce site-uri au fost vizitate sau ce căutări au fost făcute. Totodata, prin accesarea secțiunii Settings > Ad Preferences > Sub Advertisers and Businesses pot fi observate companiile care au folosit datele de la Facebook pentru a afișa reclame. Iar dacă utilizatorul va selecta „Don’t Allow”, aceste reclame nu-I vor mai apărea.

Accesând secțiunea „Ad Settings” pot fi blocatre reclamele care folosesc Facebook pentru a colecta datele utilizatorilor. Totuși, acestea nu vor fi șterse.