Veteranii Olimpiadei

Înotătoarea Dara Torres (41 de ani) vrea să dea lovitura la Beijing. Cel mai vârstnic membru al delegaţiei tricolore va fi Ioan Toman (49 de ani).

La vârsta când unii oameni preferă să-şi plimbe nepoţii prin parc sau să-şi depene amintirile cu prietenii, alţii se antrenează asiduu pentru a participa la cel mai important eveniment din lumea sportului, Jocurile Olimpice. La Beijing, unde între 8 şi 24 august se va desfăşura a 39-a Olimpiadă de vară, mai mulţi sportivi, unii trecuţi de 60 de ani, vor încerca să demonstreze că performanţa se poate face şi la o vârstă înaintată. Unii dintre ei sunt de două sau chiar de trei ori mai bătrâni decât adversarii! EVZ vă prezintă topul celor mai vârstnici sportivi calificaţi la JO de luna viitoare.

Decanul de vârstă al delegaţiei României la Jocurile Olimpice de la Beijing este Ioan Toman, care va participa la concursul de tir, proba de talere. Toman, care a împlinit 49 de ani pe 6 martie, va fi prezent la a patra Olimpiadă din carieră şi o vizează deja pe a cincea, care va avea loc la Londra, în 2012. Campion mondial în 1995, Toman a ocupat cel mai bun loc la Olimpiadă în 1992, la Barcelona, unde s-a clasat al patrulea. Maestru emerit al sportului din 1993, Ioan Toman mai are în palmares un argint, la Mondialele din 2007.

Mama eroină

La 41 de ani, înotătoarea americană Dara Torres vrea să-şi completeze palmaresul, care conţine deja nouă medalii olimpice, dintre care patru de aur. Mamă a unui băieţel în vârstă de doi ani, Torres, care în timpul liceului s-a luptat cu bulimia, va lua startul în probele de 50 metri liber, ştafetă 4x100 mixt şi 4x100 liber. „Am primit mult sprijin din partea familiei şi fac acest lucru deoarece încă pot“, a explicat americanca. Dara Torres va participa la a cincea ediţie a Jocurilor Olimpice, prima sa apariţie la această competiţie fiind consemnată în 1984, la Los Angeles.

Oameni şi cai

La 60 de ani, australianul Laurie Lever îşi va vedea visul cu ochii. Dorinţa sa de a participa la Jocurile Olimpice se va împlini la Beijing, unde va concura alături de echipa naţională de echitaţie a Australiei, în proba de obstacole. La turneul de echitaţie va lua parte, la dresaj, şi japonezul Hiroshi Hoketsu, care, la 67 de ani, va bifa a doua participare la Olimpiadă.

Portdrapelul Canadei la ceremonia de deschidere din capitala chineză va fi Ian Millar, în vârstă de 61 de ani. Canadianul va fi prezent pentru a noua oară la Jocurile Olimpice!

Plămâni rezistenţi

Posesoare a patru medalii olimpice (una de aur, două de argint şi una de bronz) şi a cinci titluri mondiale, ciclista Jeannie Longo are 49 de ani şi vizează la Beijing un nou trofeu, la a şaptea sa participare la Olimpiadă.

La startul probei de maraton se va alinia şi israelianul de origine etiopiană Haile Satayin, care susţine că are 49 de ani, deşi data naşterii trecută în paşaportul său arată că atletul este mai bătrân. „Satayin parcă zboară. Alergarea pe distanţe lungi este ceva natural pentru el“, a comentat parternerul de antrenament al atletului. La Atena, în 2004, Satayin a încheiat cursa pe locul 20.

TINEREŢE

Marjorie Gestring, campioană la numai 13 ani

Americanca Marjorie Gestring este cea mai tânără sportivă câştigătoare a unui titlu olimpic. Performanţa ei datează din 1936, de la Berlin, unde a câştigat proba de sărituri în apă de la trambulină, la doar 13 ani şi 268 de zile. Medaliată cu bronz în proba de 200 de metri bras, tot la Berlin, pe când avea doar 12 ani, daneza Inge Sorensen a rămas cea mai tânără deţinătoare a unei medalii la Olimpiadă. Printre sportivii cu cele mai fragede vârste câştigători ai titlului olimpic se numără înotătoarea română Diana Mocanu (16 ani, la Sydney 2000).

LONGEVITATE

Trăgătorul Oscar Swahn, olimpic la 72 de ani

La Jocurile Olimpice de la Londra, din 1908, suedezul Oscar Gomer Swahn avea 60 de ani. Vârsta nu l-a împiedicat să câştige două medalii de aur la tir, într-o probă individuală şi în una pe echipe. La următoarea ediţie a Olimpiadei, în 1912, la Stockholm, nordicul a cucerit alte două trofee, unul de aur şi unul de bronz. După Primul Război Mondial, Oscar Swahn, care avea 72 de ani, a participat din nou la JO, cucerind un argint şi fiind astfel, până în zilele noastre, cel mai bătrân om medaliat la Olimpiadă.