Evenimentul Zilei > Actualitate > Veteranii dau replica politicienilor care le-au tăiat drepturile. Gest de onoare al militarilor Armatei României
Veteranii dau replica politicienilor care le-au tăiat drepturile. Gest de onoare al militarilor Armatei României

Veteranii dau replica politicienilor care le-au tăiat drepturile. Gest de onoare al militarilor Armatei României

La o zi după ce au aflat, din EVZ, că senatorii le-au tăiat, fără nicio explicaţie, drepturile, veteranii AMVVD din Teatrele de Operaţii au organizat un spectacol caritabil de excepţie, pentru strângerea de fonduri, în scopul declarat de a finaliza cel mai important proiect destinat celor care au avut de suferit în Afganistan, Irak, Bosnia şi în toate celelalte misiuni în care au fost trimişi să îşi facă datoria: primul Centru de Recuperare și Refacere pentru Veterani din România. Au fost alături de ei lideri ai judeţului Vâlcea, oficiali MApN, militarii Regimentului 30 Gardă, numeroşi artişti şi sute de oameni, veniţi să îi susţină în Sala Mare a Consiliului Județean, acolounde s-a desfășurat spectacolul caritabil „Inimă, Steag și Credință”

În ciuda şocului suferit de vestea că parlamentarii le-au tăiat drepturile, veteranii şi-au continuat misiunea: au organizat spectacolul caritabil ,,Inima, Steag si Credinţă”, la Râmnicu Vâlcea. Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilitaţi (AMVVD) au avut sprijinul Consiliului Județean Vâlcea şi suaţinerea președintelui Consiliului Județean, Constantin Rădulescu. Ministerul Apărării Naţionale a fost alături de veterani şi a fost reprezentat de Mihai Dan Chirică, secretar de stat pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului.

În toate statele membre NATO, şi nu numai, veteranii au, din partea statului şi a societăţii, respect, drepturi şi facilităţi care le permite să trăiască decent. În România, cei care simbolizează intrarea României în NATO, respect pe plan internaţional şi sunt emblematici la parade şi manifestări naţionale şi internaţionale, chiar şi în scaunele cu rotile şi au luptat pentru menţinerea conflictelor departe de graniţele ţării nu au parte de un centru în care să îşi oblojeazscă rănile fizice sau psihice, aşa cum este normal, într-o ţară ciilizat. Dintr-o suferinţă, practic, s-a născut ideea construirii primului Centru de Recuperare și Refacere pentru Veterani din România şi Europa de Est. Pentru că militarii români, care au fost pe fronturile altora şi care s-au întors acasă cu diferite traume, fizice sau psihice, nu aveau unde să se trateze alături de familie, Marius Apostol, unul dintre militarii grav răniţi în Afganistan, a pus bazele Asociaţiei Militarilor Veterani şi Militarilor cu Dizabilităţi (AMVVD). Alături de camarazii de arme s-a gândit să înfiinţeze acest centru pentru tratarea veteranilor şi a militarilor răniţi, iar prima publicaţie din România care i-a susţinut este Evenimentul zilei. Centrul, format din două pavilioane, se află în judeţul Dâmboviţa, lângă la Mănăstirea Dealu şi are o suprafaţă de 102.000 metri pătraţi. În faza finală, va putea găzdui 434 de militari şi pe familiile acestora. Clădirile au fost ridicate în 1912, când acolo a funcţionat Liceul Militar ,,Nicolae Filipescu”, unde a învăţat şi regele Mihai.


Aşa cum EVZ a publicat joi, de Ziua Eroilor, sărbătoarea Înălţării Domnului, parlamentarii, printr-un proiect de lege aprobat de Senat, le-au tăiat drepturile solicitate, ca recunoaștere a meritelor în activitatea depusă în slujba țării. La inițiativa senatorului PSD, Viorel Salan, fost adjunct al Jandarmeriei Române, un grup de parlamentari au scos din proiectul Legii 176/2019 art.8. indice1, cu privire la drepturile Veteranilor din Teatrele de Operații. Mai exact, foștilor combatanți trimiși în misiuni pe fronturile de luptă din străinătate, fie ei militari MApN, dar și cadre MAI, precum polițiști, jandarmi, pompieri, nu li se mai acordă drepturile promise: 12 călători dus/întors/an, scutirea de la plata impozitului atât veteranului/soția acestuia/an și pentru militari în rezervă 400 lei/indemnizație.Tit-Liviu Brăiloiu, Ion Marcel Vela și, surprinzător, Mihai Fifor, fostul ministru al Apărării cel care a declarat, de nenumărate ori, că susține drepturile veteranilor, au susţinut, din motive obscure, tăierea acesto drepturi, fără niciun argument, aşa cum ne-a declarat Marius Apostol, AMVVD.

În ciuda şocului suferit de vestea venită de la Senat, la Râmnicu Vâlcea, chiar la o zi după sărbătorirea Zilei Eroilor, sacrificiul militarilor care au rămas cu urme pe trup, pe suflet sau în minte, au fost răsplătiți prin prezența unui număr mare de oameni care au umplut Sala Mare a Consiliului Județean în care s-a desfășurat spectacolul caritabil „Inimă, Steag și Credință”, transmite AMVVD. 


,,Dacă militarii au servit țara cu steagul în piept și credință în inimă, oamenii au conștientizat importanța lor pentru comunitate și au venit să le răsplătească acest sacrificiu, uneori mult prea mare pentru existența lor. Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” a dat sens eforturilor atingerii cât mai curând a mărețului vis, acela de a clădi primul și singurul Centru de Recuperare și Refacere pentru Veterani din România. S-au implicat în desfășurarea spectacolului caritabil ” Inimă, Steag și Credință” cu mărinimie, omul Constantin Rădulescu – președintele Consiliului Județean Vâlcea , precum și directorul Centrului Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Vâlcea, alt om valoros, Alin Pavelescu. Încă o „cărămidă” trainică a fost înălțată pe temelia proiectului demarat. Prin prezența atâtor oameni, am înțeles că, oamenii și-au însușit deja mesajul nostru: „ÎMPREUNĂ SUSȚINEM VETERANII !”. Mulțumim camarazilor : Slt. (r) Marius Apostol, Plt.adj.pr. Florin Vuță, Plt.maj. Marius Barbu, Plt.maj. Nicușor Bică, Plt.maj. Marius Ionescu, Plt.adj. Dumitru Paraschiva, Plt. Marian Nicula, Plt.maj. Viorel Amzărescu, Plt. Maj. Ionuț Butoi, Plt. Maj. Daniel Porumb, Cap. Ionel Alexe și Cap. Dan Crăciun, exemple de viață pentru noi. Mulțumim că s-au alăturat acestui proiect, prin prezența lor reprezentanților ministerelor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională. Camarazii tot camarazi rămân! Umerii profesioniști ai celor de la Fanfara Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, precum și al celor de la Drill Team, au sprijinit înfăptuirea acestui eveniment prin crearea unor momente pline de emoție.Eroilor, ne plecăm în fața voastră! Eroilor, vă mulțumim pentru tot ce ați făcut!”, este mesajul transmis de AMVVD.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: