Vești uluitoare de la astronomi. Care sunt stelele de pe care ne pot urmări extratereștrii. STUDIU

Vești uluitoare de la astronomi. Care sunt stelele de pe care ne pot urmări extratereștrii. STUDIU De ce nu ne-au vizitat încă extratereștrii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Dacă în galaxie trăiesc extratereștri, ei nu ar putea observa trecerea Pământului prin fața Soarelui decât dacă se află în anumite sisteme solare. Mii de extratereștri ar fi fost observați neintenționat de astronauți, prin faptul că ar fi blocat o parte din lumina stelelor pe care ar fi locuit. Este vorba despre o simplă geometrie a spațiului.

Analizând tranzițiile planetelor în ultimii zece ani, oamenii de știință au descoperit că numărul acestora depășește numărul stelelor din Calea Lactee și, de asemenea, au mai concluzionat că galaxia este plină de lumi în care există condiții potrivite pentru ca viața să prospere.

De pe care stele am putea fi văzuți de extratereștri?”, a pus problema Lisa Kaltenegger, profesor asociat de astronomie la Universitatea Cornell. Întrebarea adresată de astronoma austriacă s-a materializat într-un nou studiu publicat în jurnalul Nature.

Peste 2.000 de sisteme stelare de pe care s-ar putea observa tranzitul Terrei 

Cercetătorii care au dorit să observe extratereștrii au trebuit să se afle în punctele potrivite pentru a studia Pământul de fiecare dată când trece prin fața Soarelui și blochează o parte din lumină - iar pozițiile pot fi modificate în funcție de felul în care stelele își schimbă pozițiile relative.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cosmosul este dinamic, ceea ce înseamnă că punctele de observație se schimbă în timp, de unde și următoarea întrebare - cât timp ai la dispoziție, de fapt, ca să descoperi o planetă?”, a spus Kaltenegger.

Astronoma austriacă și Jackie Faherty, om de știință de la Muzeul American de Istorie Naturală din New York, au identificat 2.034 de sisteme stelare situate la distanță de 326 ani-lumină de pe care s-ar putea vedea tranzitul planetei noastre în orice moment din ultimii și următorii 5.000 de ani.

Noile planete identificate ar putea reprezenta surse de informații despre viața extratereștrilor

De asemenea - au mai spus oamenii de știință -, de pe aproximativ 29 de planete probabil locuibile tranziția planetei Terra prin fața Soarelui poate fi observată suficient de aproape încât transmisiile radio create de om să fie detectate.

Studiul în cauză arată, prin urmare, și stelele de pe care astronauții ar putea să detecteze inteligența extraterestră sau SETI (este vorba despre căutarea în cosmos a unor semnale ce ar putea proveni de la civilizații extraterestre dezvoltate, inteligente - n.r.).

“Noile planete identificate ar trebui să fie primele vizate în ceea ce privește detectarea SETI, deoarece pot fi sursele noastre în ceea ce privește mesajele interstelare”, a declarat René Heller, de la Institutul Max Planck pentru Cercetarea Sistemului Solar, într-un e-mail.

Dacă extratereștrii știu că suntem aici, probabil au încercat să ne transmită “mesaje de bun-venit”.

313 stele de unde extratereștrii au putut observa oamenii

Pentru a identifica stelele cu vedere către Terra, care tranzitează prin fața Soarelui, cei doi cercetători, Kaltenegger și Faherty, au studiat date provenind de la nava spațială Gaia a Agenției Spațiale Europene, care arhivează informațiile referitoare la mișcările a peste un miliard de stele.

Oamenii de știință au identificat 313 stele de unde extratereștrii ar fi putut remarca Pământul în ultimii 5.000 de ani, în timp ce Terra a „tranzitat” prin fața Soarelui.

 Peste alți 5.000 de ani, oamenii vor putea fi remarcați de extratereștrii de pe alte 319 planete.

“Dacă ești în zona de tranziție a Pământului, vei putea remarca explozii ale emisiilor radio imense. Prin urmare, stelele de pe care poate fi observată Terra în timpul tranziției vor resimți deversări din cauza astronomiei radar”, a spus Sofia Sheikh, cercetător la Universitatea California, care a mai fost implicată în studii privind SETI.

Cu instrumentele potrivite, extratereștrii ne-au putut observa activitatea de-a lungul ultimilor 200 de ani, spun oamenii de știință.

Două stele de pe care nu se poate observa viața de pe Terra

Există și stele de pe care, în prezent, nu se poate observa viața de pe Pământ. O stea cunoscută drept Ross 128, o pitică roșie din constelația Fecioarei, este situată la aproximativ 11 ani-lumină. De pe aceasta, viața de pe Terra a putut fi observată timp de 2.158 ani, până în urmă cu 900 de ani, spun cercetătorii.

“Unii potențiali observatori ai Terrei se poate să nu fi remarcat planeta noastră în tranzit, însă e posibil să o fi descoperit cu milenii în urmă”, au notat oamenii de știință.

La o distanță de 45 ani-lumină, se află o altă stea numită Trappist-1, care nu va putea observa viața de pe Terra pentru încă 1.642 de ani. Steaua găzduiește cel puțin alte șapte planete, patru dintre ele aflându-se în zone temperate și locuibile.

La alți 12 ani-lumină distanță se află steaua Teegarden, de pe care nu se va putea remarca viața umană de pe Pământ decât după anul 2050, arată studiul publicat în jurnalul Nature.