Evenimentul Zilei > Social > Vești proaste pentru români! Se întâmplă peste câteva săptămâni. Buzunarele noastre, lovite crunt
Vești proaste pentru români! Se întâmplă peste câteva săptămâni. Buzunarele noastre, lovite crunt

Vești proaste pentru români! Se întâmplă peste câteva săptămâni. Buzunarele noastre, lovite crunt

Românii vor plăti, începând de anul viitor noi taxe, menite să susțină bugetul național. Aceasta în ciuda asigurărilor pe care le-au dat Florin Cîțu și reprezentanții PNL care au negociat formula de guvernare alături de PSD.

Viitorul guvern de coaliție, PSD – PNL – UDMR, condus de Nicolae Ciucă, pregătește mai multe taxe noi pentru români. Acestea vor fi introduse începând de anul viitor și urmăresc să atragă mai mulți bani la bugetul de stat, pentru cheltuielile publice. De asemenea, noua coaliție ia în considerare și eliminarea unor beneficii.

Deși PNL, prin vocea președintelui său, Florin Cîțu, a afirmat că nu intenționează să introducă noi taxe, acest lucru se va întâmpla. Conform înțelegerilor la care s-a ajuns în coaliția de guvernare, vor fi introduse cel puțin trei taxe noi. Astfel vor fi taxate pensiile mai mari de 4.000 de lei, va fi introdusă o taxă de primă înmatriculare, o alta de solidaritate pentru veniturile foarte mari.

De asemenea, vor fi eliminate beneficiile fiscale care au fost acordate lucrătorilor din IT și celor din construcții.

Noile taxe, ce vor fi introduse, sunt menite să asigure fondurile necesare penru acoperirea cheltuielilor de la acest final de an, dar și pentru a fundamenta bugetul pentru anul viitor.

sursa: arhivă EVZ

Guvernul PSD – PNL -UDMR are în vedere trei taxe noi

În primul rând, conform acordului de guvernare, toate pensile care depășesc pragul de 4.000 de lei vor fi impozitate cu 10%. Procentul reprezintă contribuțiile la asigurările pentru sănătate. Această taxă anulează va anula creșterea de 10% care a fost promisă pensionarilor prin pachetul social propus de PSD.

O altă taxă ce va fi introdusă începând de anul viitor este cea pentru prima înmatriculare, destinată mașinilor mai vechi de 15 ani. Această taxă este prevăzută și în PNRR, iar scopul este de a reduce înmatricularea mașinilor la mâna a doua, mai vechi. În această situație sunt luate în discuție două variante. Cea dintâi vizează introducerea unei taxe la prima înmatriculare, în vreme ce a doua variantă ia în calcul un impozit ce va fi plătit în funcție de emisiile de dioxid de carbon.

O altă taxă care a fost discutată la negocierile pentru formarea noii coaliții a fost cea pentru impozitarea companiilor cu cifră de afacere de peste 100 milioane de euro. În acest caz urmează să se stabilească cu exactitate condițiile în care va fi aplicată această formă de taxare și cine o va plăti. Noua coaliție spune că este nevoie de o astfel de taxă care ar aduce la bugetul public 1,4-1,6 miliarde de euro pe an.

sursa: Arhiva EVZ

Scutirile pentru pentru lucrătorii din construcții și IT vor fi eliminate

Nu în ultimul rând, se urmărește eliminarea beneficiilor pentru lucrătorii în construcții și în industria IT. Noua coaliție PSD – PNL – UDMR dorește eliminarea scutirilor de impozite pentru cei care lucrează în aceste industrii. În prezent, salariul minim în construcții este de 3.000 de lei net, fără să fie impozitat.

Statul pierde prin aceste facilități aproximativ 614 milioane de euro pe an.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.