Evenimentul Zilei > Social > Vești proaste de la specialiști. Consumatorii români vor fi afectați de o criză energetică
Vești proaste de la specialiști. Consumatorii români vor fi afectați de o criză energetică

Vești proaste de la specialiști. Consumatorii români vor fi afectați de o criză energetică

Experții avertizează că în această iarnă, criza energetică se va înrăutăți la nivelul întregii Europe. România nu face excepție. Populația ar putea fi nevoită să consume mai puțin sau chiar să se pregătească pentru blackout. Perioade lungi fără curent electric.

Spre exemplu, o super creștere a prețurilor în Marea Britanie luna trecută a forțat unele companii industriale să reducă producția și să solicite ajutor de stat, un prevestitor pentru ceea ce ar putea avea loc pe scară largă în Europa.

Toate economiile vor fi afectate

„Este un fenomen global, care afectează toate economiile. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu criza aprovizionării din Statele Unite. Iar problemele au început dinainte de pandemie – se numeşte „răzbunarea vechii economii”. Pandemia n-a făcut altceva decât să adâncească toate aceste probleme. Nu este inedit pentru Europa neapărat, sunt reminiscenţe ale problemelor economice mai adânci.”, a declarat Jeff Curie, reprezentant Goldman Sachs.

Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă, a explicat că țara noastră s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor naturale, mai degrabă, decât o criză a energiei electrice. Mai exact, în luna februarie, cand temperaturile sunt scăzute iar consumul este mare, informează Antena3.

Pericolul unei crize a gazelor naturale în România

„Probabilitatea este totuși mică, redusă ( n.r. pentru blackout). Dar trebuie să avem în vedere totuși că această iarnă este una atipică, în special din perspectiva alimentării cu gaze naturale, urmare a modificărilor importante în fluxurile de gaze (…).

Pe energie electrică eu aș fi foarte rezervat. Probabilitatea pe energie electrică este mult inferioară față de probabilitatea pe gaze naturale. Pe gaze naturale perioada critică este luna februarie, pentru că este o luna cu temperaturi deosebit de scăzute și este o luna în care gazele din depozitele de înmagazinare sunt epuizate.

Am putea să avem zile fără gaze la unii consumatori. Există posibilitatea ca în luna februarie, în situația unor temperaturi foarte scăzute și pe termen lung, anumiți consumatori să trebiasca să fie opriți, astfel încât populația să nu sufere.”, a conchis expertul în energie.

Viitorul nu sună bine. Bunăstarea populație va fi afectă, în afara pandemiei, de o mare criză energetică.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: