Evenimentul Zilei > Vremea > Vești proaste de la meteorologi. România va fi lovită de un ciclon puternic. Cum va fi afectată vremea în următoarea perioadă
Vești proaste de la meteorologi. România va fi lovită de un ciclon puternic. Cum va fi afectată vremea în următoarea perioadă

Vești proaste de la meteorologi. România va fi lovită de un ciclon puternic. Cum va fi afectată vremea în următoarea perioadă

Vremea se va înrăutăți în perioada imediat următoare, dat fiind că un ciclon foarte puternic se va dezlănțui asupra țării noastre.

Un ciclon mediteranean, puternic, va traversa România în perioada următoare și va aduce ploi în toată țara. la munte sunt așteptate ninsori, după cum avertizează Administrația Națională de Meteorologie.

Elena Mateescu, directorul ANM, a anunțat, la Antena 3, cum va fi vremea în următoarea perioadă și ce efecte vor fi resimțite ca urmare a ciclonului care este așteptat asupra României. Vor fi temperaturi scăzute, dar și precipitații abundente.

„O vreme închisă, mai rece decât în mod obișnuit și într-adevăr, cu averse care se vor înregistra, în special, în sud-vestul țării, acolo unde vorbim de ploi importante cantitativ, care prin acumulare să depășească 25-35 l/mp la nivel local, cu precădere în Dobrogea, 40 l/mp. Vorbim și de o avertizare meteorologică de cod galben și chiar portocaliu pentru zona litoralului, pentru că în zona litoralului ne așteptăm să plouă abundent, cantitățile de apă putând depăși la nivel local 50-70 l/mp”, a declarat Elena Mateescu.

Sursa foto: EVZ

Temperaturile vor fi scăzute

Potrivit spuselor sale, în a doua parte a săptămânii, temperaturile se vor situa în intervalul cuprins între 9 grade Celsius și cel mult 15 – 16 grade Celsius.

„Din punct de vedere termic, valorile temperaturilor maxime, în a doua parte a săptămânii se vor situa frecvent între 9, până la cel mult 15-16 grade. Vorbim de o vreme mai rece, până cel puțin în jurul datei de 20 octombrie, când după această dată, ne așteptăm la valori ușor în creștere, să înregistrăm, în special în partea de vest, 20 de grade Celsius”, a mai spus directorul ANM.

Elena Mateescu a mai precizat că în București, conform prognozei meteo, vremea se va menține rece, cu temperaturi maxime de 13 grade, nopți și dimineți foarte reci. Temperaturile minime sunt de numai 6-7 grade.

Temperaturi scăzute, cer noros, ploi şi rafale de vânt puternice, ninsori, astăzi, 10 octombrie. Zonele cele mai afectate 
Sursa: EVZ

 

La munte sunt anunțate ninsori

În zona de munte, directorul ANM a precizat că vor predomina ninsorile și lapovița. Ninsorile se vor manifesta în special la altitudini mai mari de 1.500 de metri, unde își vor face prezența și vânturile puternice.

„Trebuie să menționăm că la munte vor predomina ninsorile, lapovița. Ninsoarea va fi la altitudini mai mari de peste 1.500 de metri, acolo unde și vitezele la rafală pot depăși 50-55 km/h. Ne așteptăm ca până sâmbătă să vorbim de cantități de precipitații însemnate. Dacă într-o primă fază, astăzi și până mâine dimineață în partea de sud-est a țării, mâine o ușoară pauză, undeva în partea de centru, nord-vest, partea de nord-est, după care, de joi, vineri, din nou, cantități de apă însemnate, în special în Muntenia, Oltenia, Dobrogea, dar și în Moldova și în Transilvania”, a anunţat Elena Mateescu.