Vești proaste de la BNR, pentru toți românii. Prețurile vor fi de trei ori mai mari

Vești proaste de la BNR, pentru toți românii. Prețurile vor fi de trei ori mai mari Sursa foto. EVZ

Prețul gazelor naturale și a energiei electrice nu vor reveni prea curând la nivelul din 2019, chiar dacă vor mai scădea.

Specialiștii Băncii Naționale a României (BNR) prognozează că evoluția prețurilor la gaze și electricitate nu va fi cea așteptată de români. Chiar dacă prețurile vor mai scădea, în 2022, acestea vor rămâne cam de trei ori mai mari decât în 2019.

Banca Națională a României a publicat raportul asupra inflației, care conține și o prognoză referitoare la evoluția prețurilor pe următorul an.

Potrivit documentului, din primăvara anului 2022, după încheierea sezonului rece, se anticipează o corecție a prețurilor la nivel european. Aceasta în contextul în care se va mai echilibra raportul dintre cerere și ofertă. Raportul BNR dă ca exemplu cotațiile futures ale indicelui pentru gaze naturale TTF conform cărora pentru a doua jumătate a anului viitor prețurile se vor reduce cu 50%. Estimarea este raportată la maximul istoric înregistrat în octombrie 2021 pe piața spot.

Ne puteți urmări și pe Google News

O situație similară se va înregistra și pe piața energiei electrice, unde se așteaptă ca prețul pe MWh să se reducă de la 200 de euro, la 100 de euro.

Chiar și așa, prețurile de livrare în anul 2022, atât la gaze naturale, cât și la electricitate vor rămâne mult peste cele din 2019. Valorile, estimează BNR vor fi de 2,5 - 3 ori mai mari, ceea ce arată că este vorba de o acțiune de lungă durată a acestor scumpiri.

Sursa: Arhiva EVZ

Strategiile europene pentru trecerea la energia regenerabilă

Pe un termen mai lung, se estimează că prețul energiei se va stabiliza la nivel european, la un nivel mai redus. Iar acest lucru va fi posibil în contextul accelerării tranziției spre o economie verde la nivelul UE.

Un astfel de proces presupune, însă, creșterea producției de energie electrică din surse regenerabile, concomitent cu electrificarea sistemului de încălzire a gospodăriilor populației. O astfel de strategie ar avea drept consecință reducerea influenței costurilor mai mari de producție pentru electricitatea bazată pe combustibili fosili.

În acest sens, Programele Naționale de Redresare și Reziliență au alocat sume importante pentru investiții în energia regenerabilă. De asemenea, se propune o extindere a capacităților de interconectare a piețelor europene și dezvoltarea unor modalități de stocare fiabile și la costuri rezonabile a energiei electrice regenerabile.