„Acesta este începutul unui focar local masiv, așa cum nu am mai văzut niciodată”, a avertizat Leung în timpul unui interviu pe care l-a acordat unui post de  radio din regiune. Cu o zi înainte, autoritățile medicale din Hong Kong au avertizat că acest al treilea val al pandemiei pare să fie de departe cel mai grav.

Spre deosebire de epidemia de SARS care a lovit în plin districtul financiar din regiune în 2003, Hong Kong-ul a scăpat relativ ușor până acum de COVID-19. S-au înregistrat aproximativ 1.500 de cazuri de îmbolnăvire și o mână de decese. Acum, însă, situația pare să se agraveze rapid. „Este evident că atunci când guvernul relaxează măsurile de distanțare socială, situația pandemică se înrăutățește”, spune și profesorul Yuen Kwok-yung, un microbiolog la Universitatea din Hong Kong.


Un nou scenariu! Imunitatea la COVID 19 este mai mare decât au arătat testele

Anticorpii care neutralizează Covid-19, descoperiţi. Atenţie, nu este vaccin!


În context, savanții din Hong Kong au făcut apel la populație, afirmând că orice măsuri de distanțare socială ar lua guvernul, acestea nu vor funcționa dacă  oamenii nu conștientizează pericolul. „Normele de distanțare socială au funcționat în martie, deoarece toată lumea era în alertă ridicată și a cooperat. (…) Dacă toată lumea ia măsuri imediate prin purtarea măștilor și practică o igienă strictă a mâinilor, cazurile din Hong Kong vor scădea în următoarele 7 până la 14 zile.”

În ultimele zile, autoritățile din Hong Kong au efectuat de la 4.000 până la 5.000 de teste pe zi. Experții susțin, însă, că ritmul  nu este mulțumitor și că riscurile pentru sănătatea populației sunt din ce în ce mai mari. „Nu vom putea realiza screening-ul pe scară largă în cadrul comunității în acest ritm”, a spus dr. Yuen. Pentru ca orașul să aibă succes, trebuie de a face alegeri dificile în ceea ce privește restricționarea călătoriilor, iar guvernul de la Beijing trebuie să ofere sprijin financiar, scrie South China Morning Post.