Codasii Europei de Est

Codasii Europei de Est

Statele est-europene au ocupat primele 16 locuri la editia de anul acesta a Eurovisionului. VIDEO

Romania s-a clasat abia in ultimul sfert al acestui top. Dupa ce anul trecut publicul european, plictisit de reteta Eurovisionului, a acordat un vot de blam concursului si i-a desemnat castigatori pe monstrii din trupa Lordi, in 2007, spectatorii au revenit la „sentimente mai bune” si au ales o melodie care se incadreaza perfect in tiparul clasic al competitiei: „Molitva” („Rugaciune”), interpretata de Marija Serifovic, o tanara de 23 de ani din Serbia. Este pentru prima data cand aceasta tara castiga concursul, iar victoria a fost sarbatorita pana dimineata pe strazile din Belgrad.

„Amenintarea” est-europeana

Ca in fiecare an, votul a fost acordat pe vecinatati. „In contextul celor intamplate anul acesta, cred ca este un rezultat mai slab decat merita Romania, care ar fi trebuit sa fie in primii zece”, comenteaza Dan Manoliu, seful delegatiei Romaniei, rezultatele de la Eurovision.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sa nu se uite ca am avut mari probleme la aceasta editie, le-am semnalat de mai multe ori. Baietii au fost foarte bine pregatiti, iar in conditiile in care Germania, cu o voce foarte buna si o melodie excelenta, a terminat pe unul dintre ultimele locuri, locul 13 obtinut de noi este o minune”, a declarat Dan Manoliu.

Editia din acest an fost dominata clar de tarile est-europene, care detin suprematia in Top 10, in timp ce tarile occidentale au ocupat ultimele locuri ale clasamentului: Suedia (18), Germania (19), Spania (20), Franta (22), Marea Britanie (23), Irlanda (24).

Daca Germania, Spania, Franta si Marea Britanie sunt calificate direct in finala in fiecare an (fiind state mari platitoare la organizatorul concursului, EBU (European Broadcasting Union), este pentru prima data in istoria de 52 de ani a concursului cand nicio tara scandinava nu s-a calificat direct in finala pentru editia urmatoare.

Astfel, vest-europenii, ingrijorati dupa semifinala de joi seara din cauza faptului ca majoritatea tarilor calificate in finala provin din fostul bloc comunist, au acum motive serioase sa se teama, potrivit specialistilor.

Marea perdanta, dupa unii, a fost Ucraina, care s-a clasat pe locul al doilea. In contrast total cu sobra Marija Serifovic, reprezentantul Ucrainei, travestitul Verka Serduchka, a fost o prezenta extravaganta.

Si el unul dintre favoriti, artistul a cucerit multi spectatori cu piesa „Dancing lasha tumbai”, in ciuda faptului ca a creat multe controverse in tara sa natala. Versul „lasha tumbai” din refren a fost interpretat de gruparile proruse drept un fel de a spune „Russia Goodbye”.

Audienta Eurovision Song Contest a fost urmarit de 120 de milioane de telespectatori din toata Europa. Spectacolul, transmis in direct de TVR 1, de la ora 22.00 la ora 1.13, a fost urmarit in medie de peste 1.667.000 de telespectatori la nivel national (rating mediu de 8,5%, share de 30,9%),TVR 1 fiind lider de audienta.

Revolta Todomondo

„Nu voi mai participa niciodata la Eurovision”

Todomondo, cu piesa „Liubi, Liubi, I Love You”, a ocupat doar locul 13, ceea ce inseamna ca anul viitor Romania nu va fi calificata automat in finala concursului (deoarece nu s-a clasat in primii zece) si va trebui sa treaca mai intai de semifinala.

Natalia Barbu din Moldova, cu piesa „Fight”, a avut mai mult succes in randul spectatorilor si s-a clasat pe pozitia a zecea, astfel ca vecinii de peste Prut vor merge direct in finala de anul viitor. Ieri, sentimentul general in randul membrilor delegatiei Romaniei era unul de dezamagire amestecata cu revolta.

„A fost un vot regional. Nu voi mai participa niciodata la Eurovision si ii sfatuiesc pe toti artistii sa nu o faca. Sa fim realisti, la cum se voteaza, n-o sa castigam niciodata”, spune Kamara. „Michael Jackson, daca ar reprezenta Romania, n-ar avea nicio sansa”, adauga Andrei.

Cei sase cantareti din Todomondo spun ca nu au nimic sa-si reproseze si sustin ca au fost dezavantajati clar de televiziunea finlandeza. „Au fost  prea multe greseli si toate la Romania. Deja nu mai e o coincidenta”, declara Mister M.

„Finala a fost ca prima repetitie: foarte proasta. S-au dat cadre aiurea, nu au fost lumini. Baietii s-au prezentat impecabil si e pacat de lunile astea in care au muncit in zadar”, completeaza Dan Manoliu. „Multora le-a fost frica de noi. Intrebati de cine se tem, multi concurenti spuneau ca de Romania”, precizeaza Andrei.

Membrii delegatiei Romaniei au remarcat totodata o asemanare destul de mare intre refrenul piesei castigatoare, „Molitva”, si „Senza giacca e cravatta”, interpretata de Nino D’Angelo. Ca o ironie, Ciro de Luca, italianul din Todomondo, a colaborat cu Nino D’Angelo la aceasta melodie.

Todomondo a dezamagit Spre deosebire de Verka Serduchka, dar si de alti concurenti, care s-au bucurat nu doar de sustinerea compatriotilor, ci si a strainilor, reprezentantii Romaniei, cotati inainte de concurs cu sanse foarte mici, nu au fost prea populari in randul jurnalistilor sau al fanilor.

Daca anul trecut, la Atena, puteai fi felicitat doar pentru simplul fapt ca esti roman, lucrurile au stat cu totul altfel la Helsinki.  Desi unii au laudat prestatia trupei Todomondo, mai multi au fost cei care au criticat-o.

„Romania: bad, bad song” (Romania: un cantec foarte prost - n.r.) sau, si mai rau, „Reaminteste-mi: care a fost piesa voastra?”, au fost cateva pareri despre prestatia noastra din aces an. Ca o consolare, am fost felicitati pentru performantele din 2006 (Mihai Traistariu - locul 4) si 2005 (Luminita Anghel si Sistem - locul 3).

Bani de la Becali

Dan Manoliu lanseaza o invitatie catre sponsorii de anul viitor

Gigi Becali a sponsorizat cu peste 5.000 de euro delegatia Romaniei, care a avut nevoie de acesti bani pentru a folosi artificii in show-ul de la Helsinki. „La Eurovision, totul se plateste. Organizatorii ne-au anuntat foarte tarziu cat costa, astfel ca am inceput sa cautam sponsori”, a declarat Dan Manoliu, seful delegatiei noastre, care s-a lovit insa de foarte multe probleme si refuzuri.

„Nu vreau sa dau nume, dar companii foarte mari din Romania ne-au spus: mai vorbim, nu avem, nu se poate. Atunci am apelat direct la Gigi Becali, pentru ca stiam ca iubeste Romania. Pana la urma, de Romania este vorba”, a completat Manoliu. „Nu cred ca va avea ceva sa ne reproseze”, adauga el. „Lansez de pe-acum o invitatie pentru sponsorii de anul viitor”, a mai spus seful delegatiei Romaniei.