Concret, coeficienții minimali de ierarhizare salarială sunt aplicabili pentru toate categoriile de salariați încadrați pe funcții pentru care e obligatoriu un nivel de calificare. Aceştia vor atinge valori de până la 2,80 în cazul persoanelor cu studii superioare.

Legea prevede ca, pe lângă salariul minim stabilit de Guvern, să funcționeze o serie de coeficienți minimali de ierharhizare, care să se înmulțească cu salariul minim și să rezulte în mai multe niveluri de salarizare

„În vederea asigurării echilibrării sistemului de salarizare între sectorul bugetar și mediul economic concurențial, pentru sectoarele pentru care nu au fost încheiate contracte colective de muncă aplicabile la nivelul întregului sector de activitate, prin prezenta lege se stabilesc coeficienți minimali de ierarhizare salarială”, scrie în proiectul de lege.

În cazul în care propunerea legislativă va vi votată, angajatorii vor trebui să asigure salarii minime diferite, în funcție de pregătirea profesională, scrie avocatnet.ro.

Te-ar putea interesa și: