Veşti importante pentru cei care se debranşează şi despre centralele termice. Interviu cu directorul Termoenergetica

Veşti importante pentru cei care se debranşează şi despre centralele termice. Interviu cu directorul Termoenergetica

Noul director al Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti (CMTB), Claudiu Creţu, a dezvăluit luni, pentru Evenimentul zilei, că bucureştenii nu au motive de îngrijorare din cauza întârzierilor apărute în procedura de aprobare a cererilor pentru debranşarea de la reţeaua de termoficare, situaţie care durează de câteva săptămâni, dar care va fi remediată peste cel mult 14 zile.

În urma numeroaselor apeluri primite de la cititorii evz.ro, care au semnalat că nu înţeleg de ce reprezentanţii Termoenergetica nu le aprobă cererile pentru debranşare, Claudiu Creţu a fost contactat telefonic şi a răspuns solicitării noastre.

Practic, şi-a respectat una dintre promisiunile anunţate la 25 iunie, când a fost desemnat de Consiliul de Administraţie al CMTB în funcţia de director general: comunicarea promptă şi onestă cu locuitorii Capitalei şi cu mass-media.

De altfel, şi la 16 iulie, pe fondul reviziilor care au afectat alimentarea cu apă caldă în peste 1.000 de blocuri, Claudiu Creţu s-a referit la sutele de cereri în care bucureştenii şi-au anunţat intenţia de a renunţa la serviciile Termoenergetica: „Ce este important e ca noi să ne concentrăm să îmbunătăţim calitatea serviciilor, astfel încât, pe viitor, oamenii să fie mulţumiţi şi să rămână în acest sistem, iar cei care au plecat să se reîntoarcă.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Cererile pentru debranşare sunt analizate

Revenind la situaţia prezentată la început, directorul general al CMTB a explicat: „De obicei, pe vremuri, proiectele astea le făceau oamenii din RADET. Stimate domn, cererile de debranşare sunt în diverse stadii de analiză.

Evident că în momentul în care am ajuns pe poziţia aceasta şi când vii nou într-o companie, nu te pui din prima zi şi semnezi toate hârtiile care ţi se bagă sub nas. Deci, toate cererile de debranşare care îndeplinesc condiţiile legale…

Nu-i nicio problemă, ele vor fi aprobate. Sunt diverse documentaţii, în diverse stadii de analiză şi acum, într-adevăr, se pune o presiune nejustificată din punctul meu de vedere, pentru a se semna aşa, rapid, fără o analiză cât de poate de corectă a acestor condiţii legale.”

(n.r. a fost întrebat dacă există o problemă legată de analizarea documentelor) „N-am zis că este o problemă, am zis doar că ele trebuie analizate. Şi dat fiind că am venit de puţină vreme, de câteva zile, analizez aceste cereri, să văd dacă într-adevăr respectă condiţiile legale”, a completat Creţu.

Intelli heat Installation radiators

 

Cetăţenii din Bucureşti trebuie să aibă răbdare

evz.ro: Mesajul dumneavoastră pentru cetăţeni şi inginerii proiectanţi este că trebuie să aibă răbdare…

C.C: Exact. Cererile care respectă condiţiile legale vor fi aprobate. Nu face nimeni niciun abuz, pentru că am mai auzit vorba asta: «Domne', a venit un nou director şi nu semnează deloc!» Cu toţii respectăm legea, nu se pune problema, dar trebuie să ne asigurăm că nu sunt probleme.

evz.ro: Să ştiţi că oamenii se gândesc că există riscul să vină o lege care să împiedice debranşarea. Există percepţia asta. Adică au fost puşi pe gânduri din cauza acestui blocaj despre care unii spun că durează de câteva săptămâni.

C.C.: Păi eu de la 1 iulie am preluat poziţia. Despre asta este vorba. Credeţi-mă că m-am concentrat mai mult pe partea de reparaţii, pe partea de funcţionare a sistemului decât pe aceste lucruri. Dar repet, sunt în analiză şi vor intra.

Claudiu Creţu nu vrea să semneze ca primarul

Şi acum se încearcă o presiune asupra mea, inclusiv prin dumneavoastră, presa. Domne', e o problemă, s-au blocat la mine în birou… Da, dar nu s-au blocat la mine în birou. Analizăm şi vedem despre ce este vorba.

În momentul în care vii şi vrei să faci lucrurile aşa cum trebuie, nu semnezi din prima zi toate teancurile şi hârtiile care sunt uitate de alţii. Ştiţi cum e gluma aia: nu semnezi ca primarul. Dacă semnezi, după aceea să nu te miri.

evz.ro: Aveţi un inventar al cererilor care sunt nerezolvate în prezent? Sunt câteva sute sau sunt mai multe?

C.C.: Sunt câteva sute.

evz.ro: Şi „în aşteptare”, ştiţi câte cereri mai sunt?

C.C.: Tot aşa, câteva sute. Sunt până într-o mie sunt cu totul, aproximativ, mai mult sau mai puţin…

Claudiu Creţu

În două săptămâni ar trebui rezolvate cererile

evz.ro: Şi o perioadă pentru rezolvarea lor, pentru a spune oamenilor şi pentru ca ei să ştie exact la ce să se aştepte mai departe, există?

C.C.: Două săptămâni, maximum, să zic. Şi acestea vor fi rezolvate în ordinea intrării. Nu vor fi rezolvate toate într-o zi, calup, la metru cub. Le aşezăm în ordinea în care au intrat, se verifică toate condiţiile legale şi încet, încet ele vor fi aprobate sau nu, în funcţie de cum sunt făcute.

evz.ro: Ideea este că oamenii trebuie să stea liniştiţi, nu se pregăteşte niciun proiect de amploare antidebranşare…

C.C.: Nu ştiu eu să răspund ce face legiuitorul. Eu doar reprezint Termoenergetica. Ce proiect de lege, ce hotârâre, ce ordonanţă vor fi… Nu stă în puterea mea.

evz.ro: Dar aveţi vreun semnal în acest sens?

C.C: Semnalul european este că toate reglementările europene conduc către interzicerea centralelor de apartament, care sunt foarte poluante. Cu soluţiile electrice şi soluţiile inteligente este cu totul altceva, dar centralele pe gaz sunt foarte poluante şi Uniunea Europeană are în plan să le interzică.

Şi nu vorbim de interzicerea debranşărilor, ci de interzicerea utilizării lor (n.r – a centralelor termice de apartament). Asta nu o spun eu. Dăm un search pe Google şi vedem foarte clar. Deci soluţia asta cu centralele de apartament este o soluţie nocivă atât din punctul de vedere al siguranţei, cât şi al poluării, dar în fine, ăsta este alt subiect.

Ultima şansă pentru debranşare?

evz.ro: Cetăţenii Capitalei trebuie să înţeleagă că ei pot fi ultimii care se pot debranşa şi pot trece pe acest tip de centrale în acest an?

C.C.: Am spus. Nu pot să fac o evaluare. Poate să fie o lege la toamnă, în sesiunea legislativă sau peste un an, sau peste 5. E greu să spun. Nu stă în puterea mea şi nu vreau să fac supoziţii.

evz.ro: Dar o asigurare pentru cetăţeni, că în 2021 se rezolvă cu debranşarea, puteţi da?

C.C.: Am spus-o şi o repet. Atât timp cât se respectă prevederile legale, asta facem, respectăm legea.