Evenimentul Zilei > Social > Vești bune pentru veterani. Indemnizație de gratitudine pentru supraviețuitorii războaielor mondiale
Vești bune pentru veterani. Indemnizație de gratitudine pentru supraviețuitorii războaielor mondiale

Vești bune pentru veterani. Indemnizație de gratitudine pentru supraviețuitorii războaielor mondiale

Veteranii, invalizii și văduvele de război vor fin recompensați cu o indemnizație de gratitudine care se va adăuga actualei indemnizații de stat.

Guvernul a adoptat o ordonanță, în ultima ședință prin care foștii veteranii și văduvele acestora vor primi, lunar o sumă care depășește 2.500 de lei sub formă de indemnizație de gratitudine.

Ordonanța de urgență completează Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război. Potrivit unui comunicat de presă transmis de MApN, sum ape care o va primi această categorie socială reprezintă 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul în care se face plata.

„Statul român își exprimă astfel recunoștința, respectul și admirația față de cei care și-au pus viața în slujba țării, venind cu o reparație morală și materială care să contribuie la asigurarea unui venit suplimentar pentru aceste categorii de beneficiari”, scrie în comunicatul MApN.

În acest an, 2021 câştigul salarial mediu brut este de 5.380 de lei, astfel că indemnizația de gratitudine va avea o valoare de 2.690 de lei. Trebuie precizată că această sumă nu este impozabilă.

Ce beneficii au veteranii de război

Indemnizația de gratitudine se va cumula cu cea de care beneficiază acum invalizii, veteranii şi văduvele de război. Conform prevederilor legii nr. 49/1991, aceștia sunt recopensați cu sume diferite, în funcție de categoria din care fac parte.

Astfel, conform legii, invalizii de război primesc suma de 1.500 de lei lunar – pentru marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate. Pentru cei încadrați în gradul II de invaliditate, suma primiită este de 1.000 de lei lunar. Invalizii încadrați în gradul III de invaliditate încasează, conform legii, suma de 900 de lei lunar.

Veteranii de război care nu au rămas invalizi în urma rănilor primite, beneficiază de o indemnizație lunară de 600 de lei, iar văduvele de război primesc, dacă nu s-au recăsătorit, 600 de lei lunar.

Potrivit datelor oficiale, în România mai trăiesc și sunt luați în evidențele oficiale, în prezent, un număr de 2.521 de invalizi, veterani sau văduve de război.