Începând de luni, 7 octombrie 2019, românii pot subscrie pentru noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populației în cadrul Programului Tezaur, cu scadențe la 1, 2, și 3 ani și dobânzi anuale de 3,5%, 4%, respectiv 4,5%, a anunțat sâmbătă Ministerul de Finanțe, care precizează că veniturile aferente sunt neimpozabile, informează romaniatv.

„Programul Tezaur este un program de succes și o dovadă clară care certifică acest lucru sunt cei peste 50.000 de români care au investit mai mult de 2,6 miliarde de lei de la începutul anului până în prezent. Prin emisiunile de titluri de stat destinate exclusiv persoanelor fizice, Ministerul Finanţelor Publice oferă o alternativă sigură de economisire cu dobânzi şi maturităţi atractive pe care românii o pot accesa şi pe viitor”, precizează ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.

Astfel titlurile de stat pot fi cumpărate în perioada 7 – 31 octombrie 2019 de la unităţile operative ale Trezoreriei Statului și în perioada 7 – 30 octombrie 2019 prin reţeaua de oficii poştale ale Companiei Naţionale Poşta Română, din mediul urban, cât și în perioada 7-29 octombrie 2019 din mediul rural.

A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii.

Cei care doresc să investească au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere.

„Titlurile de stat sunt în forma dematerializată şi au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moștenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea”, mai precizează Ministerul de Finanțe.

În fiecare lună perioada de subscriere va fi de trei săptămâni iar maturitățile vor fi stabilite în funcție interesul manifestat de investitori. Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua până la sfârșitul anului 2019.

Date privind prospectul de emisiune, și orice eventuale modificări ale acestuia, se publică pe site-ul Ministerului de Finanțe, ce al Comunicațiilor, al companiei Poșta Română și pe datoriepublica.mfinante.gov.ro.

 

Te-ar putea interesa și: