Comisia Europeană pentru Democrație (Comisia de laVeneția) a elaborat recent un Proiect de aviz cu privire la Ordonanțele de Urgență 7 și 12 de modificare a legilor justiției și explică în 15 pagini măsurile pe care le recomandă României.
Comisia de la Veneția a fost sesizată de PNL pe aceste aspecte. Președintele Ludovic Orban somează Guvernul Dăncilă să implementeze urgent și fără alte eschivări recomandările Comisiei de la Veneția. „La sesizarea Partidului Național Liberal, Comisia Europeană pentru Democrație în Drept (Comisia de la Veneția) constată încălcări grosolane ale independenței sistemului judiciar, operate prin ultimele Ordonanțe de Urgență din domeniul Justiției, chiar în pofida recomandărilor inițiale ale Comisiei de la Veneția, formulate tot la solicitarea PNL, adresată prin intermediul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Proiectul de aviz al Comisiei de la Veneția cu privire la OUG 7 și OUG 12 arată fără nicio urmă de îndoială că întregul demers al guvernului PSD – ALDE de modificare a legilor Justiției a fost făcut cu rea credință și urmărește scopuri politice evidente „de a schimba cursul anchetelor penale în unele cauze de notorietate”, a declarat liderul liberal.
Orban adaugă că legiferarea în domeniul Justiției prin intermediul Ordonanțelor de Urgență este desființată de experții europeni în drept, iar modificările aduse organizării Secției speciale pentru magistrați sunt „alarmante” pentru că procurorii acestei secții pot revizui deciziile luate anterior și nu este clar controlul ierarhic superior. „De asemenea, membrii Comisiei de la Veneția avertizează din nou asupra rolului decisiv căpătat de ministrul Justiției în numirea procurorilor șefi, în detrimentul Președintelui României și al Consiliului Superior al Magistraturii. Partidul Național Liberal se angajează să țină cont de acest aviz al Comisiei Europene pentru Democrație în Drept cu privire la modificările aduse de guvernarea PSD – ALDE în domeniul Justiției și să implementeze toate aceste recomandări, alături de cele formulate în rapoartele de evaluare MCV ale Comisiei Europene și de către Grupul Statelor Anti-Corupție (GRECO) în cadrul ”Acordului național pentru asigurarea parcursului european al României”, inițiat de Președintele României, Klaus Iohannis”, conchide Ludovic Orban.