Veste nesperată pentru toți pensionarii. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2022

Veste nesperată pentru toți pensionarii. Se întâmplă de la 1 ianuarie 2022 Sursa: Arhiva EVZ

Dan Vîlceanu, ministrul interimar al Finanțelor, vine cu vești bune pentru toți pensionarii. Anunțul a fost făcut sâmbătă, iar modificarea va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022.

Pensionarii primesc vești bune în acest sfârșit de săptămână. Pensiile vor crește începând cu 1 ianuarie 2022, iar majorarea nu este deloc una mică. Conform declarațiilor ministrului, vorbim despre o creștere de 6%.

Oficialul a ținut să precizeze faptul că inflația care este luată în calcul la indexarea pensiilor nu este cea din anul din curs. Se va lua în calcul inflația din 2020 și salariul mediu brut tot din acel an. Dan Vîlceanu a mărturisit că, dacă există o rezervă bugetară, schema cu privire la mărirea pensiilor ar putea fi ajustată. În funcție de banii de la buget, se va hotărâ și dacă vor interveni modificări în ceea ce privește pensia.

Ministrul interimar al finanțelor a declarat faptul că momentan se pune accent pe reducerea deficitului și pe consolidarea fiscală. Conform declarațiilor oficialului, acest aranjament este unul ferm. Creșterea deficitului are legătură cu datoria publică și este absolut necesar ca autoritățile să găsească un punct de echilibru în această problemă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creșterea deficitului vine întotdeauna cu riscuri foarte mari, mai ales în zona de împrumuturi. S-ar putea ajunge la îndatorări foarte mari, așa că este necesar ca modificările făcute să fie sigure.

„Conform legii pensiilor, inflaţia pe care o luăm în calcul la indexarea pensiilor, nu este cea din anul în curs, ci este cu un în urmă şi atunci practic se va lua în calcul inflaţia din 2020 şi salariul mediu brut pe economie, jumătate din salariul mediu brut.

Undeva în jur de 6% va fi creşterea pensiilor de la 1 ianuarie. Oricum, un lucru este cert. Pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2022. Dacă există o rezervă bugetară, putem să facem o ajustare, dar rămâne de văzut, pentru că aşa cum ştiţi, suntem într-o procedură de reducere a deficitului şi de consolidare fiscală.

Avem angajamente ferme din punctul acesta de vedere. Pe de altă parte, o creştere a deficitului are legătură cu ce mă întrebaţi mai înainte, cu datoria publică şi atunci trebuie să fim foarte echilibraţi, pentru că atunci când creşti deficitul, rişti foarte uşor să ajungi într-o zonă de împrumuturi sau de îndatorare care să devină periculoasă”, a declarat Dan Vîlceanu la Antena 3, în cadrul emisiunii ‘Income Magazine’