Evenimentul Zilei > Politica > Veste incredibilă pentru românii din străinătate. Ce este „Avocatul Diasporei”
Veste incredibilă pentru românii din străinătate. Ce este „Avocatul Diasporei”

Veste incredibilă pentru românii din străinătate. Ce este „Avocatul Diasporei”

Deputatul Ovidiu Raețchi (PNL) crede că ar fi util să se înființeze „Avocatul Diasporei” și argumentează cu faptul că românii stabiliți în străinătate nu au posibilitatea de a interacționa cu administrația română.

„Peste șase milioane de români trăiesc în Diaspora la ora actuală și, în ciuda faptului că sunt cel mai mare contributor la bugetul României, din rațiuni birocratice și administrative, solicitările acestora sunt tergiversate sau ignorate”, a declarat Raețchi, potrivit Digi 24.

Parlamentarul liberal anunță că a depus „un proiect de lege pentru instituirea Avocatului Diasporei. Este o idee care a mai fost solicitată de românii din Diasporă, dar a fost blocată de PSD în Parlament”.

Potrivit deputatului PNL, un adjunct al Avocatului Poporului se va ocupa exclusiv de apărarea și sprijinirea cetățenilor români rezidenți în străinătate, în speță ori de câte ori aceștia devin victimele abuzurilor instituțiilor române.

„În acest moment, de exemplu, eventualele abuzuri ale reprezentanțelor diplomatice românești asupra cetățenilor români sunt verificate tot de MAE. Ca urmare a creșterii semnificative a românilor care locuiesc în străinătate, PNL a înțeles că trebuie să se asigure că instituțiile din România nu îi tratează ca cetățeni second-hand. Acesta este motivul pentru care am inițiat proiectul de lege privind instituirea Avocatului Diasporei și sper că toți parlamentarii îl vor vota, indiferent de partidul pe care îl reprezintă”, a mai precizat Ovidiu Raețchi.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: