PSD ia în considerare să propună reducerea accizei, ca măsură de atenuare a creșterilor de preț pe care le înregistrează carburanții.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că o reducere cu 50% a valorii accizei impuse de stat ar duce la o iefinire a prețului la carburanți cu aproximativ 1,2 lei pe litru. Liderul PSD a precizat că a avut o discuție, pe acest subiect, cu ministrul Finanțelor Publice, Adrian Câciu. Potrivit spuselor acestuia, ministrul i-a prezentat o simulare din care a reieșit cu cât se va reduce prețul. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu a precizat că este de acord cu o reducere a accizei la carburanți, dar pe o perioadă limitată de timp. Acest lucru va fi valabil până când situația se va îmbunătăți și atât timp cât bugetul statului va suporta o astfel de măsură.
„Am solicitat domnului ministru Câciu o simulare ca să aflăm cam cât este acciza. O înjumătățire a valorii accizei ar avea un efect benefic inclusv asupra inflației. Din calculele pe care le-am primit, reiese că preșurile ar scădea cu aproximativ 1,2 lei în cazul în care s-ar opera o astfel de măsură.
Marcel Ciolacu a precizat că o astfel de măsură ar trebui să fie în vigoare pentru o perioadă limitată de timp. Atât cât suportă bugetul de stat care se bazează, într-o mare măsură pe accizele percepute din carburanți.
„Ar trebui să fie o măsură pe termen limitat de timp. Atât timp cât suportă bugetul de stat. Dar să nu uităm că scumpirea carburanților are un efect pe linie și duce la alte scumpiri”, a mai spus Marcel Ciolacu.
Florin Cîțu nu exclude măsura
O eventuală reducere a accizei la carburanți este luată în considerare și de președintele PNL, Florin Cîțu. Acesta a fost întrebat dacă are în vedere o astfel de decizie, în contextul în care prețul carburanților a trecut de 7 lei pentru un litru.
Florin Cîțu a precizat că ar putea să ia în calcul această măsură, subliniind „toți avem idei, toți avem soluții”. El a precizat că „Guvernul are toate cifrele”, „știe care este execuția bugetară” și „știe exact cât poate să se mai întindă”.
„Aș putea lua în calcul. Toți avem idei, toți avem soluții. Guvernul are toate cifrele, Guvernul are toate cifrele, ştie exact cât este execuţia bugetară, ştie exact cât poate să mai întindă, în ce direcţie. Apoi, trebuie prioritizat, ce putem face cu aceşti bani. Noi spunem că trebuie investiţi. Dacă este spaţiu fiscal să reducem şi acciza la carburanţi, să facem şi alte măsuri care temporar ar ajuta, foarte bine. (...) Dacă oricum preţul nu scade, cererea există, s-ar putea să vedem că reducerea accizei nu se transferă într-un preţ mai scăzut. Aici e nevoie de experţi, să calculeze, să ne spună dacă se va materializa într-un preţ mai mic la pompă. M-am uitat dimineaţă pe preţul petrolului. (...) A crescut preţul barilului, urma să se vadă şi la pompă. Să vedem cum putem”, a spus Florin Cîțu.
Acciza, unul dintre motivele scumpirii carburanților la pompă
De la începutul anului, benzina și motorina s-au scumpit în mod susținut, ajungând la aproximativ 7 lei pe un litru, la pompă. Conform specialiștilor, motivele principale care au dus la aceste prețuri sunt legate de creșterea valorii la acciza pe carburanți și de criza energetică, la care se adaugă contextul internațional.
Acciza la carburanți este componenta principală a prețului, a crescut cu peste 7 bani pe litru de la 1 ianuarie. Conform informațiilor oficiale, noile niveluri ajustate la inflație de Ministerul Finanțelor sunt de 1.892 de lei pentru 1.000 de litri de benzină fără plumb și de 1.734 de lei pentru 1.000 de litri de motorină.
„În România, foarte mult din prețul la pompă - undeva la 60% - îl reprezintă diverse taxe și accize. Se mai schimbă puțin procentul dacă se mai modifică ceva la taxe sau accize”, a spus analistul economic Dragoș Cabat, citat de Europa Liberă.