Veste bună pentru șoferi. Cum se reduce perioada de suspendare a permisului auto

Veste bună pentru șoferi. Cum se reduce perioada de suspendare a permisului auto

Camera Deputaţilor a adoptat o propunere legislativă privind reducerea perioadelor de suspendare a permisului de conducere. Proiectul de lege stabilește regulile privind reducerea, la cererea titularului permisului de conducere, a perioadei de suspendare a carnetului.

Proiectul de lege are ca obiect modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002, în sensul stabilirii regulilor privind reducerea, la cererea titularului permisului de conducere, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce. Potrivit articolelor adoptate, la cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de către şeful poliţiei rutiere al judeţului sau al municipiului Bucureşti, pe raza căreia a fost săvârşită fapta, ori de către şeful poliţiei rutiere din Inspectoratul General al Poliţiei Române. În prezent, nu se poate cere reducerea perioadei suspendării permisului pentru mai puţin de 30 de zile, în condiţiile prevăzute în regulament.

Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii: - a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie; sau a obţinut permisul de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei. Perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a faptelor prevăzute la art.101, alin.(3), art. 102, alin.(3), lit.a) şi art. 103, alin. (l) lit.c). Pentru fapta prevăzută la art. 102, alin. (3), lit.e), perioada de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului: - dacă depăşirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 70 km/h; sau dacă depăşirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu mai mult de 70 km/h, doar dacă fapta a fost săvârşită o singura dată în 12 luni.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul săvârşirii a două sau a mai multor contravenţii, care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile. Când o persoană căreia i-a fost reţinut permisul de conducere, pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârşeşte, în perioada în care are drept de circulaţie, o nouă contravenţie pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică suprapunerea perioadelor de suspendare dispuse pentru fiecare contravenţie, scrie graiul.ro.

 

Dacă o persoană căreia i-a fost reţinut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârşeşte, în perioada în care are drept de circulaţie, în timpul valabilităţii dovezii de reţinere a permisului de conducere, o nouă contravenţie pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică distinct perioade de suspendare pentru fiecare contravenţie. Proiectul va fi supus aprobării în Camera Deputaţilor, care este for decizional.