Veste bună pentru toți părinții! Întrebarea „De ce este cerul albastru?” are acum un răspuns

Veste bună pentru toți părinții! Întrebarea „De ce este cerul albastru?” are acum un răspuns Sursa foto: nam.edu

Este aproape imposibil ca, atunci când erai copil, să nu te fi întrebat măcar o dată de ce cerul este albastru și nu altă culoare. La rândul nostru, ca adulți primim aceeași întrebare de la micuții năzdrăvani, însă nu știm cu exactitate răspunsul pentru a le satisface pe deplin curiozitatea. NASA este cea care ne scoate de acum din belele, venind cu răspunsul pentru această întrebare.

„De ce este cerul albastru?”, poate să fie o întrebare care îi pune în dificultate chiar și pe adulți. Nimeni nu știe răspunsul la această curiozitate care îi macină pe cei mici, așa că specialiștii de la NASA au decis să afle adevărul și să îl comunice lumii întregi. Surprinzător sau nu, explicația începe chiar de la Soare și lumina propagată de acesta.

Conform specialiștilor NASA, deși avem impresia că lumina solară este de culoare albă, informația este falsă. Razele de culori sunt alcătuite din toate culorile spectrului vizual, căruia îi atribuim celebrul acronim ROGVAIV. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest termen, el reprezintă linia de culori roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet.

Pornind de la aceste informații, specialiștii susțin că lumina solară are de parcurs un drum prin atmosferă, care joacă un rol important în albastrul cerului. Lumina este absorbită, reflectată și alterată de diferite elemente, compuși și particule. Cele care influențează cel mai mult culoare cerului sunt moleculele de aer, în mare parte oxigen și azot. Un rol important joacă și particulele de praf.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cursul zilei ne bucurăm de un cer albastru, însă seara și dimineața avem parte și de raze roșiatice. Cum este posibil acest lucru?

Când soarele atinge cel mai înalt punct de încălzire, marea majoritate a razelor sale intră în contact cu atmosfera la un unghi aproape vertical. Albastru și violetul sunt luminile de undă mai scurte, acestea fiind absorbite mult mai ușor de moleculele de aer. Zonele roșii, galbene și portocalii au undă mai mare ceea ce face ca ele să fie absorbite mai greu.

Aici se produce magia. Moleculele de aer cu lumină albastră și violetă sunt radiate în toate direcțiile, colorând cerul. Probabil acum vă întrebați de ce nu se observă și razele violet atunci când privim nemărginitul de deasupra noastră. Ei bine, specialiștii au o explicație și pentru acest lucru. Ochii sunt mai sensibili la lumina albastră decât la cea violet.

Acum mai rămâne un singur lucru de lămurit. Cum avem parte de jocul de lumini atunci când privim răsăritul sau apusul? Conform specialiștilor, când soarele se află la orizont, razele soarelui intersectează atmosfera la un unghi mai oblic, și astfel aceste raze trebuie să parcurgă o distanță mai mare prin atmosferă decât la ora amiezii. Zonele albastru și violet devin mai filtrate și rămân doar lungimile de undă mai mari. Acestea lovesc praful și alte particule lângă orizont, lovind totodată și picăturile de apă care alcătuiesc norii. În acest mod avem noi parte de răsărituri și apusuri splendide, în care predomină nuanțele de roșu, galben și portocaliu.