Veste bună pentru cei care au credite în franci elvețieni. Cum pot obține reechilibrarea contractului de împrumut

Veste bună pentru cei care au credite în franci elvețieni. Cum pot obține reechilibrarea contractului de împrumut

Judecătorii de la Curtea de Constituțională a României au decis că Legea 77/2016, privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, este constituțională.

De asemenea, și Legea 52/2020 care aduce anumite modificări Legii 77/2016, este considerată constituțională. Asta înseamnă, că Parlamentul României nu mai poate face altceva decât să trimită noile prevederi la președintele României, pentru promulgare.

„Curtea a reținut că prezumarea absolută a impreviziunii în ipoteza în care debitorul a fost supus unei executări silite a imobilului ipotecat, dar este în continuare executat silit pentru datoria inițială și pentru accesoriile acesteia, neacoperite prin executarea silită a imobilului ipotecat, conservă elementele de neconstituționalitate reținute în Decizia nr.731/2019. În aceste condiții, Curtea a constatat că art.8 alin.(5) tezele a doua și a treia din Legea nr.77/2016 nu respectă deciziile anterioare ale Curții Constituționale (Decizia nr.623/2016 și Decizia nr.731/2019), astfel că încalcă art.147 alin.(4) din Constituție. Totodată, s-a reținut și încălcarea art.1 alin.(5) și art.44 din Constituție, prin raportare la cele stabilite în Decizia nr.731/2019”, se arată în documentul oficial al CCR.

Cu alte cuvinte, persoanele care au credite în valută vor putea plăti rate mai mici, dacă îndeplinesc două condiții. Prima dintre acestea se referă la cuantumul ratei, care trebuie să fi crescut cu 50 la sută, față de momentul semnării contractului. Legea îi ajută mai mult pe românii care au credite în franci elvețieni, monedă care în ultimii 13 ani și-a dublat și triplat valoarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

A doua condiție se referă la cursul valutar prezent și cel din momentul semnării contractului de împrumut. Dacă există o creștere mai mare de 52.6 la sută, cei în cauză se vor putea adresa băncilor pentru reechilibrarea contractului, banca fiind obligată să dea curs acestor cereri.

O lege bună care există de patru ani

Legea 77/2016 a fost adoptată în anul 2016, dar a fost amendată cu tot felul de inițiative legislative, care ulterior au fost atacate la Curtea Constituțională a României. Aceste atacuri au fost inițiate de grupuri parlamentare din Parlamentul României care aveau interesul ca Legea 77/2016 să nu intre în vigoare sau să îi fie suspendate prevederile pentru o perioadă lungă de timp.

În tot aceste timp, mii de români care putea fi salvați,  au rămas fără case, ba mai mult au rămas și datori în continuare la bănci. Dacă prevederile declarate drept constituționale nu ar fi fost atacate, aceste persoane puteau preda imobilulul cumpărat și astfel ar fi stins creditul, sau ar fi putut obține reechilibrarea creditului bancar, în baza noilor prevederi adoptate de Parlamentul României.

În momentul de față, legile sunt clare și prevăd că, în situaţii extraodinare, un magistrat poate dispune o reechilibrare a contractului cu banca. Printr-un proces, persoana interesată poate obține înghețarea cursului valutar la momentul semnării contractului sau o reechilibrare a contractului.

O altă prevedere importantă se referă la posibilitatea ca datornicul să poate renunța la proprietate în schimbul anulării totale a datoriei. Cu alte cuvinte să nu rămână fără casă și cu rate la bancă.