Plenul Senatului a adoptat, marţi, proiectul de lege pentru aprobarea orodnanței de urgență nr. 2/2017 care vizează modificarea unor acte normative în vederea majorării salariilor pentru unele categorii de personal din sistemul bugetar, a burselor studenţilor, a punctului de pensie şi a indemnizaţiei sociale pentru pensionari, informează Agerpres.
Şi senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a susţinut că Ministerul Muncii va trebui să aibă în vedere, în elaborarea legii salarizării unitare, faptul că este normal ca "şeful instituţiei să fie omul cu salarizarea cea mai bună".
În timpul dezbaterilor asupra proiectului legislativ, liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, s-a referit la faptul că ordonanţa nu face referire şi la personalul care ocupă funcţii de demnitate publică alese, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai Consiliilor judeţene, afirmând că este vorba despre o "inegalitate".
Senatorul PMP Traian Băsescu a ţinut să precizeze că, în opinia sa, este o "greşeală" ca tocmai persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică alese să fie excluse din prevederile ordonanţei.
''Cred că este o mare greşeală să respingem aplicarea creşterii de salarii în administraţia locală tocmai pentru primari, viceprimari, preşedinţi de CJ şi vicepreşedinţi de CJ. În mod categoric, PMP (...) crede că este corect ca cei care sunt cei mai expuşi responsabilităţii în faţa comunităţii locale, dar şi în faţa organismelor statului, să beneficieze de o creştere de salarii, aşa cum beneficiază subordonaţii lor care adesea îi mai bagă şi în încurcături şi în dificultăţi din cauza proastei pregătiri profesionale", a explicat Băsescu.
USR a atras atenția că o situaţie "absurdă" se înregistrează şi pentru familia ocupaţională Cultură, unde actorii ajung să aibă o salarizare mai bună decât directorii de teatre. La rândul lor, liberalii au susţinut că ordonanţa vizează măsuri "de tip cârpeală" care pot conduce la inechităţi sociale.
În replică, preşedintele Comisiei pentru muncă, Ion Rotaru (PSD), a spus că ordonanţa a avut în vedere doar rezolvarea punctuală a unor "probleme stringente" şi să legea salarizării unitare va putea să îndrepte inechităţile din sistemul de salarizare.
"Plecând de la aprecierea că se fac cârpeli şi că această OUG nu rezolvă lucrurile pe fond, aş vrea să precizez că PSD şi Guvernul PSD-ALDE a luat până acum o serie de măsuri în concordanţă cu programul de guvernare, măsuri reparatorii (...) şi pentru pensionari şi pentru persoanele cu dizabilităţi, studenţi, şi pentru tot ceea ce înseamnă salarii şi drepturi băneşti ale oamenilor. (...) Această OUG a avut în vedere rezolvarea punctuală a unor probleme stringente. Ceea ce înseamnă reparaţii pe ansamblu, ceea ce înseamnă punerea la punct a sistemului de salarizare, ce aşteaptă bugetarii de la noi, de la Parlament şi Guvern, este o lege a salarizării unitare care va pune în operă aceste aşteptări, care va reglementa sper eu în mare măsură tot ceea ce înseamnă salarii de la nivel local până la nivel central, care să echilibreze acest major dezechilibru care există între funcţii", a precizat Rotaru.