Evenimentul ZileiSocialMarea țeapă pregătită de hackeri românilor. Ventilatoare pentru spânzurare și prăjitoare de păr

Marea țeapă pregătită de hackeri românilor. Ventilatoare pentru spânzurare și prăjitoare de păr

Marea țeapă pregătită de hackeri românilor. Ventilatoare pentru spânzurare și prăjitoare de păr
Internauții români au căzut pe jos de râs, ieri, când au verificat ofertele magazinului Jumbo România, în căutarea celor mai bune prețuri. Denumiri cel puțin bizare, chiar obscene, apăreau în dreptul produselor cosmetice, celor folosite în decorațiunile interioare sau în dreptul jucăriilor. Pare ireal, însă magazinul scotea la vânzare „oameni de zăpadă din piele”, jocuri de societate etichetate „Bătălia de masă sexul”, „ventilatoare decorative pentru spânzurare”, „prăjitoare de păr”, „perii de umbră unicorn” și nu numai.

Jumbo este unul dintre cele mai îndrăgite magazine din România, clienții săi comparându-l cu o gură de aer proaspăt când e vorba de raportul calitate/preț. Cu toate acestea, pe Facebook au apărut numeroase fotografii ale produselor de pe jumboromania.ro, site-ul despre care se credea că aparține marelui retailer de origine grecească.

Astfel, au fost postate produse ale căror denumiri nu aveau niciun sens sau care conțineau cuvinte spurcate. Este vorba de obiecte precum „mucegai de orez-jeleu de plastic”, „fluiere de lâmăie cu cleme de siguranță verzi”, „culori de păr clerice”, „mâneci lungi nude și decente”, „instrumente de fixare a ochilor”, „trist de Crăciun roșu”, „funcționari de păr”, „flori de păduchi pentru copii”, lenjerii intime și sexy „set Crăciuniță-mărime universală”, „papuci de bărbați cu talpă gri cu brânză”, „varză de fasole Cintronella”, dar și „cârnați albi” care, în realitate, erau ciorapi.

Cei mai surprinși au fost părinții care sperau să își încânte odraslele, cumpărându-le cine știe ce păpuși sau mașinuțe la modă. Cu siguranță au avut senzația că, în loc să acceseze un site cu jucării, au aterizat pe o platformă online doldora cu accesorii erotice. Nu vrem să facem cititorii să roșească și, de aceea, ne vom rezuma doar la atât: unele produse erau botezate, de pildă, după varianta vulgară a sintagmei „sex masculin”.

Protecția Consumatorului a intrat pe fir

Ajungând „isprava” și la urechile Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, comisarii instituției au intrat pe fir. „Pagina nu le aparține. Suntem în plină desfășurare a unei ample acțiuni de control”, a spus directorul Horia Constantinescu.

Dacă, în primă instanță, s-a crezut că situația a fost creată de câteva traduceri nefericite și realizate prin intermediul Google, în cele din urmă s-a ajuns la suspiciunea că la mijloc ar fi vorba de niște hackeri care au clonat site-ul Jumbo. Astfel, site-ul jumboromania.ro nu este platforma oficială a Jumbo, ci doar una care i-a copiat numele și elemente de identitate vizuală precum logo-ul, care a fost preluat într-o variantă puțin diferită. Până la ora scrierii acestui material, site-ul nu a fost scos.

„Site-ul jumboromania.ro nu are nicio legătură cu lanțul de magazine Jumbo prezent în România prin mai multe reprezentanțe fizice. Facem toate demersurile pentru a vedea cine este în spatele lui și să clarificăm situația.” a declarat Oana Cociș, reprezentant legal Jumbo, pentru jurnaliștii de la Playtech.
Menționăm că magazinul Jumbo nu are nicio platformă online de vânzare și că fotografiile produselor au devenit virale în mediul online. Nici nu e de mirare din moment ce purtau astfel de denumiri.

Atenție la site-urile clonate!

Hackerii creează săptămânal zeci de mii de site-uri false. Acestea sunt, de fapt, clonele platformelor oficiale, indexate pe Google exact ca cele autentice. Astfel, o mulțime de utilizatori nepricepuți sau neatenți ajung să facă plăți degeaba. Practic, sunt „țepuiți”, căci ei plătesc, dar produsele nu le sunt livrate.

Un website bine realizat nu reprezintă automat un indiciu că respectiva companie respectă legea. Nu cumpărați de pe un site care nu oferă în mod clar datele de contact, dar şi informatii despre identitatea companiei. De asemenea, trebuie să vă asigurați că magazinul online are o secțiune de politică de confidențialitate și că tranzacționează prin intermediul celor mai importante bănci.


Accesează: