Vei fi concediat dacă nu te vaccinezi? Mare atenție! Legea din România e clară

Vei fi concediat dacă nu te vaccinezi? Mare atenție! Legea din România e clară Sursa: EEC-Razvan Valcaneantu

Valul 4 al pandemiei de coronavirus a lovit puternic România, astfel că apelurile autorităților pentru vaccinarea împotriva Covid-19 sunt din ce în ce mai dese. În acest context, mulți români se întreabă dacă va apărea obligativitatea vaccinării pentru orice salariat și ce prevede legea.

Conform avocatnet.ro, pentru moment este în discuție un proiect care ar trebui să fie adoptat de Parlament pentru a deveni lege. În prim-plan este impunerea certificatului pentru anumite categorii de angajați.

Printre ele, cei care lucrează în instituțiile sanitare, publice și private, în Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și unitățile subordonate, în Inspectoratul General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și unitățile subordonate, precum și în laboratoarelor de analize medicale.

Ministerul Muncii pusese în dezbatere un proiect de lege ce viza angajaţii centrelor de îngrijire a bătrânilor, copiilor și a altor categorii vulnerabile înainte ca proiectul citat anterior să apară la Ministerul Sănătății.

Ne puteți urmări și pe Google News

Săptămâna trecută, ministrul interimar  Muncii, Raluca Turcan, făcea apel la conducătorii instituțiilor publice să-i îndemne pe angajați să se vaccineze. Totodată, le atrăgea atenția că unii dintre aceștia intră în contact cu numeroși cetățeni în fiecare zi de muncă.

Ce se întâmplă cu angajații din mediul privat? Ce trebuie să știe ei dacă patronal îi obligă să se vaccineze împotriva Covid-19? Lucrurile sunt simple pentru ambele părți menționate.

Ce spune legea? Poți fi obligat să te vaccinezi?

Practic, angajatorii nu au temei legal să impună vaccinarea împotriva Covid-19. În acest context, dacă totuși se întâmplă, angajații se pot adresa Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD). În niciun caz nu se pune problema ca ei să fie concediați pentru că au refuzat inocularea, cum s-a întâmplat recent în SUA.

Conducerea firmelor poate impune testarea la birou chiar dacă salariații sunt vaccinați. Așadar, testarea poate fi cerută și celor care nu se vaccinează, dar și celorlalți. Atenție, totul se face pe banii firmei, conform legii. Atenție, însă! Dacă angajatorul vrea să-i motiveze în vreun fel pe cei care se vaccinează sau au făcut-o deja, o poate face fără nicio problemă.

Ce pot face firmele

„Firmele ar putea însă impune telemunca angajaților care sunt nevaccinați - nu doar că telemunca e posibilă încă din voința exclusivă a angajatorului, deci, poate fi impusă oricum, dar mai există o altă prevedere care ne dă de înțeles că firmele, în contextul actual, au libertatea de a-și organiza activitatea ținând cont și de gradul de vaccinare a salariaților;

De asemenea, cheltuielile pe care le face angajatorul pentru a asigura vaccinarea la sediul său pot fi scutite de taxe - detalii despre abordarea corectă în acest caz, aici. O chestiune tot mai frecvent ridicată în discuții, mai ales de când s-a restricționat accesul pe bază de certificat verde în anumite locații sau la anumite evenimente, este cea privind discriminarea celor care nu dețin un astfel de certificat în raport cu angajații acelor localuri - cărora, la acest moment, nici legea, nici angajatorul nu le impune să arate un certificat verde când vin la muncă.

Și în acest caz ar trebui să avem o restricție stabilită tot la nivel de lege, așa cum prevăd proiectele prezentate mai sus. În fine, merită amintit aici și că în firmele unde sunt mai mulți vaccinați regimul impus prin normele de SSM aplicabile actualmente nu este neapărat unul mai relaxat.

Triajul epidemiologic și obligația de a recurge la telemuncă ori munca în ture, precum și toate celelalte măsuri impuse la locul de muncă în contextul stării de alertă nu sunt impuse, cu excepția uneia, în funcție de gradul de vaccinare a salariaților la locul de muncă - excepția respectivă vizează portul măștii la interior″, se arată pe avocatnet.ro.